• C Novo mesto
  • 09:30
  • Čet, 19.05.2022

Dua Lipa: lastnica ključa Prištine je izdala nov album

Dua Lipa je angleška pevka albanskih korenin. Po tem, ko je delala kot model, je leta 2015 podpisala pogodbo z Warner Music Group in dve leti kasneje izdala album, ki ga je poimenovala kar po sebi. Album je dosegel tretje mesto na britanski lestvici. Vseboval je devet singlov, med njimi “Be the One” in “IDGAF ” ter britanski prvenec “New Rules “. Lipa je leta 2018 na British Awards osvojila nagradi za britansko žensko solo pevko in britanski preboj.

Leta 2018 je angleška pevka Dua Lipa izdala pesem ”One Kiss”, ki jo izvaja s Calvinom Harrisom. Pesem je dosegla vrhove lestvic v Veliki Britaniji. Prav tako je bila pesem največ časa številka ena na glasbenih lestvicah v letu 2018. Z njo je Dua Lipa leta 2019 prejela nagrado Brit za pesem leta. Istega leta je prejela tudi nagrado Grammy za najboljšega novega izvajalca, pesem “Electricity” pa ji je prinesla nagrado Grammy za najboljši vokalni posnetek.

Uspeh pesmi je pomagal, da je njen istoimenski album postal eden najbolj pretočnih albumov na platformi Spotify in dosegel platinaste certifikacije. V marcu 2020 je Dua Lipa izdala drugi studijski album z imenom Future Nostalgia. Album je kar hitro postal njen prvi britanski album številka ena. Njena vodilna pesem “Don’t Start Now” je dosegla prvo mesto na britanski lestvici in prav tako na ameriški lestvici Billboard Hot 100.

Angleška pevka Dua Lipa je v svoji kratki karieri prejela različna priznanja, med njimi dve nagradi Grammy, tri nagrade Brit in dve glasbeni nagradi MTV Europe. Nominirana je bila tudi za tri nagrade Billboard Music Awards, ameriško glasbeno nagrado in deset MTV Video Music Awards.

Angleška pevka Dua Lipa. FOTO: Justin Higuchi / Flickr

Uspeh albuma Future Nostalgia

Dua Lipa je januarja 2019 izdala pesem z naslovom ”Swan Song”. Pesem je bila del zvočnih posnetkov filma Alita: Battle Angel. Še istega meseca je Dua Lipa sporočila, da je prejšnje leto namenila pisanju svojega drugega studijskega albuma. Medtem, ko je veliko ljudi zanimalo kakšen bo zvok prihajajočega albuma, je Dua Lipa pripomnila, da bo album nostalgična pop plošča ob kateri boste želeli plesati.

Po izdaji vodilnega singla “Don’t Start Now”  je angleška pevka Dua Lipa v decembru napovedala prihod drugega albuma z imenom Future Nostalgia in spremljevalno turnejo. Pesem “Don’t Start Now” je dosegla drugo mesto na britanski lestvici singlov in na ameriški Billboard Hot 100. Pesem je dosegla tudi prvo mesto na lestvici Top 40 ameriške lestvice Billboard.

Tretja pesem, ki jo je angleška pevka Dua Lipa izdala pred objavo celotnega albuma, je bila “Physical”. Izšla je 30. januarja 2020, glasbeni videospot pesmi pa je izšel dan pozneje. “Physical” je ostal na številki 60 na ameriški lestvici Billboard Hot 100.

Album Future Nostalgia je bil izdan 27. marca 2020, dva dni po izdaji tretjega singla albuma “Break My Heart”. Album Future Nostalgia je dosegel drugo mesto na uradni lestvici albumov Združenega kraljestva. Že teden kasneje je album dosegel prvo mesto, tri pesmi iz albuma pa so se uvrstile v prvo deseterico uradne lestvice singlov.

Dua Lipa je 13. avgusta izdala remix pesmi “Levitating”, pri katerem sta sodelovali ameriški ikoni Madonna in Missy Elliott. Remix bo izdan kot glavni singel iz Club Future Nostalgia, remiksov zbirke skladb albuma Future Nostalgia, ki bo izšla 28. avgusta.

Dua Lipa je prva, ki je prejela ključ Prištine

Dua Lipa pa svoj čas ne nameni le petju in pisanju skladb. Aktivna je tudi na področjih mode, aktivizma in predvsem dobrodelnosti. Angleška pevka je v preteklosti izjavila, da je del feminizma. Ob tem je že večkrat izrazila nasprotovanje seksizmu znotraj glasbene industrije. Prav tako podpira uporabo socialnih in družbenih platform za ozaveščanje žensk o pravicah in aktualnih problematikah ter za obrambo enakosti med spoloma. Pevka Dua Lipa se je v preteklosti zavzemala tudi za enakopravno sprejetje članov LGBT skupnosti v družbi. Prav tako pa je ne dolgo nazaj pokazala podporo gibanju Black Lives Matter.

Dua Lipa je skupaj s svojim očetom leta 2016 soustanovila fundacijo Sunny Hill. Fundacija je namenjena za zbiranje sredstev za pomoč ljudem s finančnimi težavami v Prištini na Kosovu. Dve leti po ustanovitvi fundacije je Dua Lipa organizirala glasbeni festival za zbiranje denarja za fundacijo Sunny Hill, imenovan festival Sunny Hill. Nekdanja prištinska županja Shpend Ahmeti ji je v zahvalo podelila ključ Prištine. Prvič v zgodovini se je zgodilo, da je bila nekomu podeljena tovrstna nagrada. Dua Lipa je leta 2019 glasbeni festival gostila že drugo leto zapored in med glasbenimi izvajalci festivala je bila tudi Miley Cyrus.

Novembra 2018 je bila Dua Lipa del kampanje ”Go Blue”, ki jo je organizirala dobrodelna organizacija UNICEF, za podporo otrokovih pravic ob svetovnem dnevu otrok, ki je 20. novembra. Akcija je vsebovala kratek video, v katerem je nastopala Millie Bobby Brown, skupaj z zvezdniki kot so Orlando Bloom, Liam Neeson in Lilly Singh. Video posnetek se je nanašal na to, da se vsak obleče v modro ali prikaže modro barvo, medtem pa Dua Lipa v studiu ponovno snema besedilo pesmi “Be the One” in v pesmi spremeni besedo “rdeča” v “modro”. Dua Lipa je leto kasneje, kot podpornica organizacije UNICEF, obiskala tudi kamp za begunske otroke in mladino v Bejrutu v Libanonu.

Novembra 2019, po potresu v Albaniji, je Dua Lipa svoje oboževalce prosila za podporo in donacije za pomoč ljudem v stiski. V sodelovanju z albanskimi modnimi oblikovalci je izdala omejeno linijo majic z natisom Pray For Albania. S pomočjo proizvajalca oblačil Bond je angleška pevka zbirala sredstva in nato ves izkupiček namenila družinam in žrtvam, ki jih je prizadel potres.

Dua Lipa. FOTO: CosmopolitanUK / Wikimedia

Dua Lipa je aktivna tudi med pandemijo

16. maja 2020 je Dua Lipa na posebnem televizijskem programu Graduate Together: America Honors High School Class 2020 v živo zapela pesem “Break My Heart”. Program je bil namenjen vsem srednješolcem, katerih maturantske slovesnosti in podelitve diplom so bile zaradi pandemije COVID-19 preklicane.

Dua Lipa je konec maja 2020 sodelovala pri digitalnem dogodku z naslovom “Dream With Us”, ki ga je organizirala organizacija One Humanity and Constellation z namenom zbiranja sredstev. Dogodek je bil sestavljen iz 24-urnega pretočnega koncerta, na katerem je nastopalo več kot 150 glasbenih izvajalcev. Del izkupička koncerta so namenili organizacijam, ki pomagajo v boju proti bolezni COVID-19.

Avtor: Ana Nikolić