• C Novo mesto
  • 10:02
  • Čet, 19.05.2022

Elton John: 10 dejstev za katere niste vedeli

Le malo glasbenikov in zabavljačev je uživalo priznanja in dolgo kariero, ki si jo je prislužil Elton John. Elton John, britanski pevec in tekstopisec, je prodal več kot 250 milijonov albumov v svoji karieri, ki se razteza čez pet desetletij. Johnovo eklektično življenje in glasbeni dosežki so predmet filma Rocketman, biografskega filma s Taronom Egertonom v glavni vlogi, ki je izšel leta 2019. Pred ogledom filma pa si lahko ogledate nekaj dejstev o Johnovi vzgoji, prepiru z Davidom Bowiejem in o tem, kako lahko nekateri oboževalci iz Združenega kraljestva počivajo na sedežu, poimenovanem po njem.

1. Johnovo rojstno ime ni Elton John

Elton John se je rodil Reginald Kenneth Dwight 25. marca 1947 v Pinnerju, Middlesex v Angliji, staršem Stanleyju in Sheili Dwight. Imenovali so ga Reg ali Reggie, a ko je leta 1972 zakonito spremenil ime, več ni hotel, da bi ga povezovali s svojim nekdanjim imenom.  Tudi tisti, ki so ga poznali, ko je bil mlajši, ga niso smeli nazivati z imenom Reginald. Po biografiji Davida Buckleya je Elton John nekoč dejal, da je Reg nesrečen del njegovega življenja. To je končal s “če me mama lahko pokliče Elton, potem me lahko tudi vsi ostali.”

2. Elton John je izbral svoje odrsko ime po svojih dveh kolegih iz benda

V zgodnjih šestdesetih letih je Elton John ustanovil soul skupino z imenom Bluesology. Svoje umetniško ime je sčasoma sestavil iz imen dveh članov te zasedbe, saksofonista Eltona Deana in pevca Long Johna Baldryja. Baldry je bil pozneje tudi predmet Eltonove pesmi “Someone Saved My Life Tonight”. Za srednje ime je Elton John izbral Herkul. Ime ni bilo naklonjeno rimskemu bogu, temveč je bilo to ime konja v dolgoletni britanski komediji, imenovani Steptoe and Son.

Elton John na naslovnici. FOTO: MuseumofHartlepoolCommons – Wikimedia

3. Elton John se je sam naučil kako igrati klavir

Elton John je bil glasbeni čudež, saj bi se naj sam naučil, kako igrati klavir. Pri treh letih je zaigral “Drsalčev valček”, potem ko se ga je naučil na uho. Ta prirojeni glasbeni talent mu je pri starosti 11 let priskrbel štipendijo na Kraljevski glasbeni akademiji v Londonu. Sčasoma je Eltona Johna bolj kot študij prevzela njegova strast do kompozicije in pri 17 letih se je odločil, da bo opustil šolanje in začel graditi svojo kariero.

4. Elton John je v enem letu izdal štiri albume

Nekateri umetniki potrebujejo leta, da izdajo albume, se mučijo s kompozicijami, besedili in lastnimi nastopi. Na začetku svoje kariere se je Elton John zdel bolj ploden kot perfekcionist, saj je med oktobrom 1970 in novembrom 1971 izdal kar štiri albume. Ti so bili Tumbleweed Connection, Friends, album v živo 17-11-70 in Madman Across the Water. vključno z “Tiny Dancer”, eno najbolj trajnih Johnovih uspešnic.

5. Elton John ni mogel prenehati z ustvarjanjem hitov

Johnov vzpon v sedemdesetih letih je deloma spodbudila njegova nenavadna odrska prisotnost, ki je vključevala pisane kostume in uporabo klavirja v času, ko je bil okoli kitare zgrajen velik del rocka in popularne glasbe. Toda Elton John ni bil zgolj radovednost.

Med letoma 1973 in 1976 je v okviru dolgoletnega sodelovanja s tekstopiscem Berniejem Taupinom posnel 15 uspešnic, od tega jih je devet doseglo uspešno 1 ali 2 mesto glasbenih lestvic (“Don’t Go Breaking My Heart”, “Goodbye Yellow Brick Road,” in “Don’t Let the Sun Go Down On Me”).  Kot je ugotovila Rock and Roll Hall of Fame, v tem času ni bilo mogoče pogledati lestvic Top 40 v katerem koli tednu in ne videti vsaj ene skladbe Eltona na seznamu. Enako je veljalo za celotne albume, Johnove skladbe so sredi 70. let povprečno enkrat na štiri tedne dosegli prvo mesto.

6. Elton John lahko v minutah skomponira klasično pesem

Johnov odnos s Berniejem Taupinom je bil vedno zanimiv za oboževalce, ki jih zanima postopek pisanja pesmi. Še posebej, če upoštevamo, da sta že več kot 50 let uspešna ekipa. Prvič, nikoli ne delata skupaj v isti sobi (kar je dober sistem, če upoštevamo, da se je Taupin v sedemdesetih preselil v Kalifornijo in je tam tudi ostal). Bernie Taupin piše besedila, nato pa Elton John okoli njih uredi skladbo. Elton John naj bi lahko ta postopek izvedel v samo 15 ali 20 minutah.

Glasbenik Elton John. FOTO DavidShankbone – Wikipedia

7. Elton John je delil oder z Johnom Lennon na Lennonov zadnji nastop

Med koncertom v Madison Square Gardenu na dan zahvalnosti leta 1974 je Elton John prepričal nekdanjega člana skupine Beatles Johna Lennona, da je prišel na oder. Po pričanju Johnovega glasbenega direktorja in kitarista Daveyja Johnstonea se je Lennon strinjal, da bo nastopil po tem, ko je Elton John igral klavir na Lennonovo skladbo “Whatever Gets You Thru the Night”. Če je singel zadel številko 1, je dejal Elton John, potem bi se Lennon moral strinjati s predstavo. Lennon je na tem koncertu skupaj z Johnom zapel tri pesmi, med njimi “Lucy in the Sky with Diamonds” in “I Saw Her Standing There”. S tem nastopom je John Lennon tudi zadnjič nastopil v javnosti.

8. Elton John je imel prepir z Davidom Bowiejem

Čeprav sta bila večino svoje kariere sodobna popularna glasbenika, sta Elton John in David Bowie večino časa preživela v nasprotju. Potem ko je v sedemdesetih letih z Bowiejem razvil prijateljstvo, je Elton John dejal, da je užaljen, ko je v intervjuju za Rolling Stone prebral, da ga je Bowieja označil za “kraljico žetonov rock ‘n rolla”. Pripomba je ohladila njuno osebno prijateljstvo, vendar je Elton John očitno še vedno menil, da je Bowie strašen talent. Ko je Bowie leta 2016 umrl, je Elton John spomin nanj počastil z javno predstavo “Space Oddity”.

9. Elton John je nastopil v Sovjetski zvezi

V času, ko so bili odnosi med ZDA in njihovimi zavezniki s Sovjetsko zvezo v najboljšem primeru hladni, je Elton John postal eden prvih večjih tujih rock glasbenikov, ki so nastopili za železno zaveso. John je maja 1979 v Leningradu in Moskvi odigral osem predstav. Johna je sprva odvrnilo dejstvo, da je veliko udeležencev stoično sedelo med občinstvom, nekateri so bili vladni uradniki, ki niso bili nagnjeni k čustvom, dokler ni nekaj njegovih bolj predanih oboževalcev začelo zasedati sedeže spredaj in navijati zanj. John je predstave običajno končal z igranjem “Back in the U.S.S.R.”

10. Nogometna tribuna, ki je poimenovan po njem

Elton John, vseživljenjski nogometni navdušenec, je v času svojega uspeha v sedemdesetih in spet občasno v devetdesetih letih v svojem domačem kraju postal predsednik in kasneje predsednik upravnega odbora nogometnega kluba Watford. Leta 2014 je klub po njem poimenoval komplet tribun, leta 2016 pa je bil Johnov 7-letni sin Zachary podpisan v klubsko akademijo za mlajše igralce. Morda bo nekega dne mladi Zachary tekmoval, ko bo njegov oče gledal s Sir Elton John stojišča.

Avtorica: Ana Nikolić

dolenjske lekarne