• C Novo mesto
  • 02:09
  • Ned, 27.11.2022

Frankfurtski knjižni sejem bomo lahko spremljali od koderkoli na svetu

Frankfurtski knjižni sejem (Frankfurter Buchmesse) je največji svetovni sejem knjig glede na število zastopanih založb in število obiskovalcev. Nekateri frankfurtski knjižni sejem označujejo kar za velesejem. Velja za najpomembnejši knjižni sejem na svetu, ki temelji na mednarodnem poslovanju in trgovanju. Vsakoletna petdnevna prireditev poteka v oktobru in sicer v nemškem Frankfurtu na Majni. Prvi trije dnevi so omejeni izključno na profesionalne obiskovalce, konec tedna pa frankfurtski knjižni sejem obišče tudi širša javnost.

Frankfurtski knjižni sejem je ključni marketinški dogodek za lansiranje knjig in uspešno pogajanje o mednarodni prodaji pravic in licenc. Sejem gosti več tisoč razstavljavcev, ki predstavljajo založniške družbe za izdajo knjige, multimedijska in tehnološka podjetja ter ponudnike vsebin z vsega sveta, ki se pogajajo za mednarodne založniške pravice in licence. V dogodku sodelujejo tako založniki, agenti, prodajalci knjig, knjižničarji, akademiki, ilustratorji, ponudniki storitev, filmski producenti, prevajalci, strokovna in trgovska združenja , ustanove, umetniki, avtorji kot tudi ponudniki programske opreme in večpredstavnosti.

Frankfurtski knjižni sejem organizira Frankfurter Buchmesse GmbH, podružnica oziroma hčerinsko podjetje nemškega združenja založnikov in knjigarjev. V letu 2009 je frankfurtski knjižni sejem obiskalo približno 300.000 ljudi, kjer je nekaj več kot 7.000 razstavljavcev predstavilo več kot 400.000 knjig. V letu 2016 je na sejmu poročalo več kot 10.000 novinarjev iz 75 držav. V letu 2017 je frankfurtski knjižni sejem obiskalo več kot 280.000 ljudi, aktivnih udeležencev oziroma razstavljavcev pa je bilo več kot 7.300 iz več kot 100 držav. 

Obiskovalci izkoristijo priložnost, da pridobijo želene informacije o založniškem trgu, se povežejo v mrežo in poslujejo. Frankfurtski knjižni sejem pa ni le poslovni knjižni dogodek, ampak v sklopu sejma podeljujejo tudi nagrade. Od leta 1950 naprej vsako leto med slovesnostjo podeljujejo nagrado za mir nemške trgovine s knjigami. Frankfurtski knjižni sejem prav tako podeljuje t.i. nagrado Bookseller oziroma Diagram nagrada za najbolj nenavaden ali čuden naslov knjige leta. 

Frankfurtski knjižni sejem. FOTO: AhmadArdity – Pixabay

Knjižni sejmi se v Frankfurtu odvijajo že več stoletij

Sejmi so v Frankfurtu tradicija že vsaj 800 let. Knjižni sejmi so se v Frankfurtu organizirali že v 16. stoletju, ko je mesto počasi postajalo središče nemškega založništva. Leta 1579 so knjižni sejmi padli pod nadzor cesarske komisije za cenzuro in postopoma se je središče založništva preselilo v Leipzig.

Svetovne vojne so v Evropi močno omejevale izdajanje, industrija pa se je nato ponovno pojavila. Ker je bil Leipzig v vzhodni Nemčiji pod sovjetskim nadzorom, se je založniško trgovsko središče vrnilo v Frankfurt prvič po letu 1650. Frankfurtski knjižni sejem je bil v glavnem dogodek za nemške založnike pred letom 1939, vendar je v nekaj letih zrasel kot svetovni vrhunski sejem knjig. V svoji današnji mednarodni obliki je frankfurtski knjižni sejem uradno datiran v leto 1949.

Frankfurtski knjižni sejem organizira Frankfurter Buchmesse GmbH od leta 1949, ko se je v nemškem Paulskircheju v Frankfurtu na prvem povojnem knjižnem sejmu srečalo 205 nemških razstavljavcev. Vendar zgodovina Frankfurter Buchmesse sega mnogo dlje – v 15. stoletje. Takrat je Johannes Gutenberg izumil tiskanje knjig le nekaj kilometrov od središča Frankfurta. Frankfurtski knjižni sejem ima tradicijo, ki traja več kot 500 let. Pred prihodom tiskanih knjig je bil glavni sejem v Frankfurtu kraj prodaje rokopisnih knjig že v 12. stoletju. Sejem tiskarjev in založnikov je bil ustanovljen nekje v desetletjih po tem, ko je Johannes Gutenberg razvil tiskanje s premičnimi črkami v Mainzu pri Frankfurtu.

Čeprav noben uradni datum ustanovitve frankfurtskega knjižnega sejma ni dokumentiran, je bil ta dokončno določen do leta 1462. Tega leta sta namreč tiskarja Johann Fust in Peter Schöffer, ki sta po pravnem sporu prevzela Gutenbergovo tiskarstvo, svoje poslovanje preselila v Frankfurt. Sejem je kmalu postal glavna točka za prodajo knjig, hkrati pa tudi središče za razširjanje pisanih besedil. Med reformacijo so se sejma udeležili trgovci, ki so testirali trg za nove knjige in učenjaki, ki so iskali novo razpoložljivo štipendijo. 

Do konca 17. stoletja je bil frankfurtski knjižni sejem najpomembnejši knjižni sejem v Evropi. Leta 1632, v času razsvetljenstva ga je zasenčil leipziški knjižni sejem, ki je bil posledica takratnega političnega in kulturnega razvoja. Po drugi svetovni vojni leta 1949 je bil prvi knjižni sejem ponovno organiziran v cerkvi svetega Pavla. Takrat je ponovno pridobil svoje mesto, ki ga je tudi ohranil. 

V Nemčiji se vsako leto odvija frankfurtski knjižni sejem. FOTO: Katzenfee50 – Pixabay

Kakšen frankfurtski knjižni sejem je za pričakovati v letu 2020

Frankfurtski knjižni sejem se enkrat na leto spremeni v svetovno prestolnico idej. Je najpomembnejše mednarodno prizorišče trgovanja z vsemi vrstami vsebin – od romanov in otroških knjig do znanstvenih zbirk podatkov. Tu se strokovnjaki iz svetovnega založništva srečujejo s partnerji iz tehnološke industrije in s tem povezanih kreativnih panog, kot sta film in igre, od koder se začnejo nova sodelovanja in poslovni modeli.

Ob tem je frankfurtski knjižni sejem pomemben kulturni dogodek, saj se ga udeleži približno 7.500 razstavljavcev iz vsega sveta, več kot 280.000 obiskovalcev in ima več kot 4000 prireditev. Sejem se prav tako udeleži približno 10.000 novinarjev in blogerjev. Tako v oktobru frankfurtski knjižni sejem postane največji sejem na svetu ter središče mednarodnega medijskega sveta. 

Frankfurtski knjižni sejem skupaj s svojimi partnerji, vključno s skupino Börsenverein gradi prihodnost literature. Skupaj sodelujejo vodje izdelkov in trženja, IT razvijalci, odvetniki, vodje dogodkov, tržni raziskovalci, PR managerji, poslovnimi analitiki in novinarji, ki pa predstavljajo le del strokovnjakov. Vsi ti pripomorejo k razvoju knjižnega trga, ki je zelo dinamično in živahno. 

Tako je frankfurtski knjižni sejem danes največji knjižni sejem na svetu. Prav tako je mednarodna blagovna znamka in model kulturnih prireditev. Poslovanje v mednarodnem založništvu pa ni aktivno le v dnevih sejma, ampak je dejavno skozi vse leto. 

Frankfurtski knjižni sejem na svoji uradni spletni strani pravi, da bo oktober poln navdiha in odličnih poslovnih zgodb. Frankfurtski knjižni sejem bo tudi v letu 2020 najpomembnejše svetovno tržišče tiskanih in digitalnih vsebin, hkrati bo pa tudi pomemben družbeni in kulturni dogodek. 

Frankfurtski knjižni sejem 2020 je svojo vsakoletno ponudbo dopolnil z veliko novimi virtualnimi ponudbami. Digitalni dogodki bodo delovali kot večpredstavnostni odri za razstavljavce, avtorje in ustvarjalne umetnike. Ti bodo lahko v virtualnem prostoru združili mednarodno založniško industrijo in razne kreativne industrije. Tako bodo lahko ljudje ta pester festival literature obiskali na kraju samem ali digitalno od koderkoli na svetu. 

Avtor: Ana Nikolić