• C Novo mesto
  • 06:57
  • Sob, 15.06.2024

Majhna kuhinja

Natančne meritve in dober načrt so osnova za uspešno oblikovanje kuhinje.

Pri opremljanju katere koli kuhinje je dobro začeti z zelo natančnim merjenjem prostora. Izmerite površino tal in vsako steno. Narišite jih in vrišite obstoječe napeljave in opremo ter vrata in okna. Ne pozabite izmeriti tudi natančne višine prostora – v majhni kuhinji je smiselno izkoristiti vse možnosti sten.

Z merami prostora lahko začnete načrtovati razporeditev pohištva in estetiko. Poiščite navdih na spletu, v televizijskih oddajah ali v tisku. Obiščite nekaj trgovin s pohištvom in razstavnih prostorov s pohištvom po meri. Tako boste lažje našli svoj najljubši slog.

Ureditev majhne kuhinje

Tudi najmanjša kuhinja mora ponujati nekaj osnovnih območij:

  • Območje za shranjevanje – sem boste spravili živila in pripomočke. V tem območju naj bodo hladilnik ter omarice s policami ali predali.
  • Območje za pomivanje in pripravo hrane – tu boste oprali zelenjavo, jo olupili, pripravili sendviče ali torto. To območje mora vključevati pomivalno korito ter delovno površino, košare in koše.
  • Območje za kuhanje – to je prostor, v katerem poteka dejanski postopek kuhanja. V tem območju ne smeta manjkati štedilnik in pečica.

Manjši kot je razpoložljivi prostor, ožja bodo posamezna območja – vendar je pomembno, da je celoten razpoložljivi prostor urejen čim bolj ergonomično. Zato je ključnega pomena razdelitev prostora na območja, saj je priročno, da je hladilnik blizu delovnega pulta, pomivalno korito pa relativno blizu delovnega pulta in štedilnika.

Kompaktne rešitve za majhno kuhinjo

Majhna kuhinja v stanovanjskem bloku, povezana z dnevno sobo.

Majhna kuhinja je relativen pojem – za vsakogar lahko pomeni nekaj povsem drugega. Nekateri menijo, da je majhna že ločena kuhinja z oknom, ki meri 14 kvadratnih metrov. Spet drugi imajo zgolj kuhinjsko nišo v dnevni sobi ali na hodniku ali pa sobo, ki šteje skupaj samo nekaj kvadratnih metrov. Iskanje definicije pojma »majhna kuhinja« res nima smisla, bolje se je osredotočiti na to, kaj je mogoče storiti, da bo prostor, ki ga imate, praktičen. Idealna možnost so kompaktne rešitve – namenjene majhnim kuhinjam. Odlični primer so kuhalne plošče z dvema gorilnikoma, pomivalni stroji s širino 45 centimetrov ali hladilniki za namestitev pod pultom. Če nimate dovolj prostora za velik pomivalni stroj, se mu ni treba popolnoma odpovedati – bolje je namestiti ožjo različico in ga pogosteje uporabljati.

Majhna kuhinja z veliko možnostmi – izkoristite prostor na stenah

Namesto da bi se obremenjevali z majhnim prostorom v kuhinji, razmislite o omarah, ki vam omogočajo izkoriščanje celotne višine prostora. Takšno rešitev po meri lahko preprosto naročite ali sestavite iz modularnega pohištva.

Vertikalna razširitev kuhinje je zelo smiselna, saj lahko v zgornje omare shranite predmete, ki jih redkeje uporabljate, a jih še vedno potrebujete. Če se bojite, da vas bo preveliko število omaric preobremenilo, uporabite preprost trik – zgornje omarice naj imajo barvo stene, na kateri visijo, spodnje omarice pa temnejšo barvo. Učinek bo lahkoten in subtilen.

Kuhinjo opremite le z najnujnejšimi stvarmi

V številnih kuhinjah prostora ne primanjkuje zaradi dimenzij prostora, temveč zaradi obilja predmetov. Razmislite, koliko posode, dodatkov in pekačev dejansko potrebujete.

Sodobni lonci in ponve, ki jih najdete v trgovini Pepco, so ergonomični in praktični. Nekatere modele lahko preprosto shranjujete zložene eden na drugega, s čimer prihranite veliko prostora.

Koši za smeti.

Zagotovite dobro organizacijo v omarah in predalih

Za shranjevanje kuhinjskih drobnarij in hrane tako, da s tem ne izgubljate dragocenega prostora, potrebujete nekaj preprostih pripomočkov, kot so delilniki in organizatorji predalov. Z njimi boste lažje uredili vsebino omar. Drug način za boljši izkoristek razpoložljivega prostora je shranjevanje živil (zlasti nepakiranih živil) v posebnih posodah, ki jih je mogoče zlagati eno na drugo in zelo blizu skupaj. Takšne posode za hrano in pijačo lahko po ugodni ceni najdete v trgovinah Pepco.

Preberite tudi: Sodobna kuhinja – kako jo urediti in opremiti?

Ne pozabite na optične trike

Ali ste vedeli, da lahko določene barve in vzorci naredijo prostor prostornejši? Tako delujejo svetle površine in pohištvo z rahlim sijajem, ki odbija svetlobo. Podoben učinek ima tudi stensko ogledalo, ki odseva del notranjosti in jo naredi večjo. Svetle, dobro osvetljene kuhinje bodo vedno videti bolj prostorne kot kuhinje temnejših barv. Prav tako nič ne vpliva tako dobro na zaznavanje notranjosti kot urejenost – čim manj predmetov je v majhni kuhinji na delovnem pultu in na odprtih prostorih, tem večja bo videti.

Ureditev majhne kuhinje ni nujno težavna. Izkoristite njen potencial. Posegajte po priročnih dodatkih in posodah iz Pepca, da si ustvarite prostor po svojih željah.

 

S.B.: Oglasno sporočilo.