• C Novo mesto
  • 09:57
  • Čet, 19.05.2022

Ozimnica: slivova marmelada

September je pravi čas za slive in slivovo marmelado. Ta v shrambi pridno čaka na mrzle zimske dni s hladnimi jutri, ko si jo radi zaželijo tako otroci kot tudi tisti malo starejši. Slive zorijo prav zdaj, ko na vrata že trka jesen, so zdrave ter okusne.

Ker pa uživanje prevelikih količin svežih sliv naenkrat ni priporočljivo, lahko le ugibate, kaj boste naredili s tistimi polnimi košarami okusnih sadežev. Seveda, iz njih bo nastala odlična slivova marmelada!

Marmelada iz sliv ali kar domačih češpelj je pripravna za marsikatero priložnost. Ne le kot namaz za kruh, lahko jo uporabimo tudi v najrazličnejših sladicah, palačinkah in krofih (Kdo pa pravi, da je vedno treba jesti marelično?), marsikdo pa se ji ne more upreti in je z veseljem tu in tam poje kakšno žličko.

slive-k

Slive že zorijo.

Slivova marmelada za pripravo vzame kar nekaj časa, a na koncu se vse povrne. Slive je treba najprej nabrati, pri tem pa paziti, da bodo ravno dovolj zrele, saj so premalo zrele še kisle, tiste preveč zrele pa nič več tako okusne, kot bi morale biti. Slive operemo in izkoščičimo, slivova marmelada pa nastanek kot rezultat različnih postopkov – lahko jo skuhamo ali celo spečemo v pečici.

Zbrali smo nekaj receptov, ki zagotavljajo, da bo vaša marmelada iz sliv okusna, sočna in ravno prav sladka. Izbirate namreč lahko tudi med recepti, ki sladkorja sploh ne vsebujejo, pa se to na kvaliteti in obstojnosti sploh ne bo poznalo.

Slivova marmelada brez sladkorja:

slive-m

Lično zapakirani kozarčki z marmelado so lahko odlično in izvirno darilo.

Marmelada iz sliv, ki ne vsebuje sladkorja, je lahko odlična, zraven pa še zdrava, saj ne vsebuje dodatnih sladil. Zanjo potrebujemo le dva kilograma zrelih sliv in dva ščepca soli. Izkoščičene slive dobro pretlačimo in jih v posodi posolimo. Vse skupaj zavremo in med mešanjem kuhamo, dokler se slivova marmelada ne obarva temno rdeče. Ko jo odstavimo, jo nadevamo v zelo vroče kozarce, jih neprodušno zapremo, ovijemo v odejo in počasi ohlajamo. Postopek zapiranja in ohlajanja kozarcev, v kateri je marmelada iz sliv, je sicer večinoma pri veh receptih enak, tako da ga ne bomo ponavljali. Slivova marmelada brez sladkorja bo užitna še kakšni dve leti, več pa ne. Lahko pa njen okus še izboljšamo z dodatkom limone, cimeta, ruma ali česa četrtega.

Slivova marmelada iz pečice:

Pri tej različici bomo uporabili sladkor. Potrebujemo torej slive (tri kilograme) in nekaj sladkorja (pol kilograma), vse skupaj pa damo v visok pekač. Mešanico, ki ji lahko dodamo začimbe (rum, vaniljev sladkor, ingver …) v pečici, ki smo jo ogreli na 170 stopinj Celzija, pečemo do dve uri. Med peko bodo slive izločale tekočino, zato pazimo, da pekač ne bo napolnjen do vrha. Marmelado iz sliv vsake toliko premešamo, ko doseže pravo gostoto, pa jo lahko še dobro zmešamo s paličnim mešalnikom (ali pa tudi ne) in napolnimo v kozarce.

Marmelada iz sliv z želirnim sladkorjem:

Slivova marmelada, ki ji dodamo želirni sladkor, je narejena izredno hitro. Za dva kilograma izkoščičenih sliv potrebujemo en kilogram želirnega sladkorja. Slive skupaj s sladkorjem segrevamo na ognju do vretja, nato pa še od pet do deset minut kuhamo. Vmes je treba ves čas mešati. Tudi za marmelada iz sliv potrebuje polnjenje v vroče kozarce in počasno ohlajanje pod odejo.

Slivova marmelada z navadnim belim sladkorjem:

Za dva kilograma sliv potrebujemo dva kilograma sladkorja (ali manj, po okusu) in sok limone. Izkoščičene slive stresemo v posodo, jim dodamo sladkor in segrevamo. Dodamo tudi limonin sok in več čas mešamo. Slivova marmelada naj vre toliko časa, da dobi ravno pravo gostoto. In kako to vemo? Na hladen krožnik kanemo malce marmelade – če se strdi, je kuhana, če je še tekoča, pa ni. Ne pozabimo pa, da bo z dodatkom želirnega sladkorja kuhanje še kratkotrajnejše.

slive

Marmeladi lahko dodate različne začimbe.

Kako napolniti kozarce

Marmelada iz sliv bo obstojnejša, če v kozarcih ne bo zračnih mehurčkov in če bodo kozarci tesno zaprti. Mehurčke iz kozarcev spravimo s pomočjo trkanja ob mizo ali nežnega mešanja z vilico ali palčko. Slivova marmelada bo dlje zdržala tudi, če boste napolnjene in zaprte kozarce za deset minut postavili na glavo – tako boste vsaj vedeli, ali so pokrovčki dobro pritrjeni.

Slivova marmelada bo imela intenzivnejši okus, če ji boste dodali malo ruma, vendar z njim ne pretiravajte, sploh če imate otroke. Nekateri v ta namaz dodajo tudi sol in dišavnice – od cimeta do ingverja. Da bo slivova marmelada narejena po vašem okusu, se torej ni treba povsem držati nekega recepta, ampak ga prilagodite po svoje. Vsekakor pa pazite, da bo marmelada iz sliv ravno prav gosta (ne tekoča) in da bo pravilno shranjena. Neprodušno zaprte kozarce postavite na temno in hladno mesto. Hladilnik je potreben šele, ko je kozarec odprt, sicer pa se bo slivova marmelada povsem dobro počutila v domači kleti.

Kaj še čakate? Slive so zrele, če svojih nimate, pa za rokav pocukajte kakšnega soseda, prijatelja ali sorodnika. Skoraj ni možnosti, da v teh dneh vsaj kdo, ki ga poznate, ne bi imel slastnih sliv.

Avtorica: Mojca Sladič

dolenjske lekarne