• C Novo mesto
  • 17:18
  • Čet, 11.08.2022

Prepovedana hrana za pse

Psi so dostikrat povsem neizbirčni, kar se tiče hrane, ki bi jo zaužili. Vendar naj vas to ne zavede. Kljub temu, da bi vaš štirinožni prijatelj rad pojedel vse, kar se mu ponuja, mu tega ne smete dovoliti. Obstajajo živila, ki so prepovedana hrana za pse. To pomeni, da si pes lahko z njimi naredi precejšnjo škodo. O katerih živilih torej govorimo?

Surovo svinjsko meso

Surova svinjina lahko vsebuje poseben virus, ki je lahko tako za mačke kot za pse usoden. Sicer se v svinjskem mesu v današnjih časih ta virus precej redko nahaja, vendar to še vedno ne pomeni, da je možnost izključena. Surovo svinjsko meso pa za pse prinaša še drugo nevarnost. Vsebuje namreč lahko posebno vrsto gliste. Obe nevarnosti s toplotno obdelavo mesa eliminiramo. Velja pa poudariti, da je svinjsko meso na splošno prepovedana hrana za pse, ker vsebuje velik delež maščob. Tudi če psa hranite s svinjskim mesom, naj ta ne bo na jedilniku prepogosto.

Krompir

Prepovedana hrana pa pse je tudi krompir. Izjema je, če psa na vsake toliko hranite s kuhanim domačim krompirjem, to je namreč še sprejemljivo. Vendar tudi v tej obliki na njegovem jedilniku ne sme biti vsakodnevno. Surovega krompirja pa psu nikar ne dajajte, saj je zanj neprebavljiv. Vsebuje tudi škodljivo snov – solanin. Če pride do zastrupitve z njim, se to kaže z bruhanjem, drisko in vročino, ki se pojavijo le nekaj ur po zaužitju. Ker ima krompir nizko vsebnost hranil z visokim glikemičnim indeksom in visoko vsebnostjo škroba, slabo vpliva na krvni sladkor.

Mleko in mlečni izdelki

Sicer ta hrana za psa ne bo usodno, na vsake toliko mu jo lahko ponudite. Vendar pa lahko hitro pride do prebavnih težav, kot sta driska in bruhanje. Reakcija je odvisna od psa do psa. Nekateri imajo namreč višjo, drugi nižjo toleranco do laktoze. Če se že odločate med tem, ali boste psu ponudili mleko ali jogurt in skuto, sta slednji opciji vsekakor primernejši. Kozje mleko je boljša izbira od kravjega.

Sladkarije

Učinek sladkarij je podoben tistemu na človeka. Preveč sladkorja vodi k pojavu debelosti in z debelostjo povezanih zdravstvenih težav. Prav tako se poveča možnost za razvoj sladkorne bolezni. Sladkarije so torej prav tako prepovedana hrana za pse.

Avokado

Zakaj avokado spada med prepovedano hrano za pse? Ta vsebuje veliko maščob, zaradi česar ga imajo psi zelo radi. Vendar to ni pravi pokazatelj, da je to živilo dobro zanj. Vsebuje namreč tudi fungicid persin. Ta je tako za pse kot za druge živali lahko precej strupen. Privede lahko do srčnih težav, v končni fazi pa celo do smrti. Sicer pa so strokovnjaki precej različnega mnenja, če avokado je primerna hrana za pse ali ne. V minimalnih količinah verjetno ne bo imel hudih škodljivih posledic.

Prezrelo sadje

Psi si z zelo zrelim sadjem dostikrat postrežejo kar sami, ko ga najdejo odpadlega pod drevesi. Zakaj to živilo spada pod prepovedano hrano za pse? Hitro lahko pride do prebavnih motenj, ker je v takem sadju veliko sladkorja. Seveda psu lahko na vsake toliko privoščite kakšen kos sadja. Vendar naj bo to res v majhnih količinah in na vsake toliko.

Oreščki

Med prepovedano hrano za pse se uvrščajo tudi oreščki, ki so zanje težko prebavljivi. Tudi sicer vsebujejo preveč maščob in fosforja. Njihova edina prednost za pse je, da so bogati z nekaterimi hranili. Vendar prednosti še vedno ne odtehtajo slabosti. Psu nikoli ne ponudite nezrelih in neolupljenih orehov. Ti so namreč lahko okuženi s strupeno plesnijo, ki lahko povzroči celo epileptične napade. Prav tako so možne hude prebavne motnje. Psa nikar ne hranite niti z makadamijo, ki lahko povzroči nevrološke motnje in celo ohromelost.

Kostanj

Kostanj sicer ne sodi med prepovedano hrano za pse. Če je olupljen in kuhan, ga pes v manjših količinah lahko je. Vsebuje namreč malo maščob in veliko B vitamina. Dokler ga psu ponudite na vsake toliko in v manjših količinah, je to v redu.

Za psa je lahko uživanje surovega kostanja strupeno. Vsebuje namreč sestavine, ki so lahko nevarne, v manjših količinah pa lahko pride do prebavnih motenj, napihnjenosti in plinov. Če pes poje cel surov kostanj, se ta lahko hitro zatakne v črevesju.

Čebula in por

Ni pomembno, v kateri obliki sta ti dve živili; surovi, kuhani ali pečeni. Za psa ta hrana nikakor ni primerna. Ti živili namreč vsebujeta žveplove spojine, ki lahko uničijo rdeče krvne celice. To lahko privede do življenjsko nevarne anemije. Če ste dali psu to živili v manjših količinah, to zanj sicer ne bo usodno. Je pa vseeno možnost, da bo prišlo do nekaterih posledic na zdravje. to se lahko odraža v driski, bruhanju, šibkosti, hitremu srčnemu utripu in pospešenemu dihanju. Tudi česen ni živilo za pse. Edino v izjemno majhnih količinah – v tem primeru mu lahko celo koristi.

Alkohol

Verjetno je že samo po sebi jasno, da alkohol za psa ne more biti dobra izbira. Kot tudi ni dobro za ljudi. Razlika je v tem, da lahko pri psih pride do resnejših posledic že pri manjši količini alkohola. Lahko se pojavijo naslednji znaki: slabost, driska, okvara centralnega živčnega sistema, problemi s koordinacijo in težko dihanje. V skrajnem primeru je možna celo smrt.

Zdravila

Verjetno nikoli ne bi prišli na idejo, da bi psu ponudili zdravila, ki jih sicer uporabljate sami. Vendar pri psih velikokrat pride do zastrupitve zaradi tega. Razlog je v tem, da lastniki psov zdravil po uporabi ne shranijo na varno mesto, ampak jih pustijo na njihovem dosegu.

Kofein

Nikoli psu ne dajete kave ali pravega čaja. Prav tako niso primerne druge pijače, ki vsebujejo kofein. Ta je namreč lahko smrtno nevaren za pse. Simptomi se lahko pojavijo v obliki nemira, pospešenega dihanja, krčev in krvavitev. Bodite pozorni. Kofein lahko najdemo tudi v kakavu, čokoladi in v energijskih pijačah.

Pripravila: P.K.

poroke in zabave