• C Novo mesto
  • 17:06
  • Sob, 28.01.2023

Psihološki triki, s katerimi boste zmeraj sposobni prevzeti nadzor

Ste se že kdaj s kom pogovarjali in ne glede na to, kako zelo ste se trudili, preprosto niste začutili povezave? Kot da niso razumeli, kaj točno jih sprašujete, in so morda celo zgrešili bistvo celotnega pogovora. Kaj lahko naredite, da v pogovoru ne bo več nejasnosti in dvomov?

Na srečo obstaja mnogo psiholoških trikov, s pomočjo katerih lahko izboljšate komunikacijo oziroma naredite komunikacijo uspešno s praktično komerkoli. Nekateri triki so povsem očitni in preprosti, spet drugi pa malo bolj kompleksni.

  1. Počakajte, bodite potrpežljivi.

Če vam vaš sogovornik postreže z neustreznim odgovorom oziroma, z lažjo ali z nejasnim in zmedenim odgovorom, ne ponovite svojega vprašanja. Preprosto se zazrite v njegove oči in ne recite ničesar. Ob tem se bo vaš sogovornik pričel počutiti ujeto in ne bo več sposoben nadaljevati z lažjo.

  1. Ostanite mirni.

Če nekdo na vas kriči, skušajte ne reagirati na to, saj lahko vaša burna reakcija njihovo jezo le še stopnjuje. Ko se sogovornik pomiri, se bo verjetno počutil krivega za agresivnost in neprijetno vedenje ter se vam bo opravičil.

  1. Ostanite blizu.

Če se zavedate, da vas bo neka oseba kritizirala, krivila ali obrekovala, se spopadite s svojim strahom in skušajte sedeti v njeni neposredni bližini. Če ste blizu, bo ta oseba manj negativna glede vas, kot če bi sedeli daleč stran.

  1. Žvečite žvečilni gumi.

Obedovanje je pogosto povezano z varnostjo in občutkom sproščenosti, tako da če ste živčni zaradi bližnjega srečanja z nekom, si privoščite žvečilni gumi. Tako boste prelisičili svoje možgane v to, da bodo verjeli, da imate miren obrok in da torej ne rabijo biti zaskrbljeni glede ničesar. Na ta način boste dosti bolj samozavestni.

  1. Predstavljajte si, da se pogovarjate z dobrim prijateljem.

Če imate intervju za službo ali pa pomemben izpit, na katerem morate sogovornika navdušiti oziroma prepričati o svoji kredibilnosti, si zamislite, da se pogovarjate z dobrim prijateljem. Počutili se boste bolj umirjeno in lažje ter hitreje boste odgovarjali na vprašanja.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash