• C Novo mesto
  • 03:42
  • Pet, 01.07.2022

Shiba inu: pogumen, včasih svojeglav, a čudovit družinski pes

Shiba inu je pasma psov, ki s svojimi špičastimi ušesi, oranžkasto barvo dlake in zvitim repom na prvi pogled spominjajo na lisico. Nekateri ga primerjajo celo s plišasto igračo. V resnici je shiba inu vse prej kot to – gre za starodavno japonsko pasmo manjše rasti, ki je znana po svojem pogumnem karakterju. Čeprav včasih te pasme pri nas skorajda ni bilo mogoče videti, pa priljubljenost shiba inu psov v zadnjih letih vse bolj narašča. To seveda ni nič čudnega, saj so lahko ti psi ob pravilni vzgoji čudoviti družinski psi, ki se odlično razumejo tako z ljudmi kot tudi z živalmi. Kljub temu pa je shiba inu posebna pasma, primerna za izkušene lastnike psov, ki lahko razumejo specifične lastnosti, značilne za te pse. Če razmišljate o nakupu shibe, je ključnega pomena, da se pred tem pozanimate o naravi in specifiki pasme.

Shiba inu so lovski psi, ki izvirajo z Japonske

Avtohtoni japonski psi se delijo na šest pasem, od tega je najmanjši in verjetno tudi najstarejši shiba inu. V japonščini beseda shiba označuje nekaj majhnega, lahko pa pomeni tudi grmičevje, kar bi se po eni od teorij o izvoru imena lahko nanašalo na rdečkasto japonsko grmičevje, ki se po barvi ujema z dlako pasme. Beseda inu v japonščini pomeni pes. Izvor pasme ni povsem jasen, vemo le, da shiba inu spada v skupino špicev. Čeprav gre za manjšega psa (teža 10 do 13 kilogramov), so ga že 300 let pred našim štetjem uporabljali kot lovsega psa. Vzrejali so ga predvsem za lov na jelene, merjasce, ptice in manjše medvede. V preteklosti so obstajale tri vrste shiba inu, vsaka je bila poimenovana po območju, od koder je izvirala: shinshu shiba, mino shiba in sanin shiba. Po drugi svetovni vojni je pasma skoraj izumrla, leta 1952 jo je dodatno prizadela še kuga. Da so ohranili pasmo, so križali različne pse iz različnih regij in tako je nastala pasma shiba inu, kot jo poznamo danes.  Gre za eno redkih starodavnih pasem, ki je preživela do danes. Shiba inu psa spoznamo po dvignjenih ušesih, zvitem repu in vodoodpornem kožuhu, ki je lahko rdeče, sezamove, rdeče-sezamove, črno sezamove ali črno-rdeče sezamove barve.

Shiba inu psi potrebujejo dosledno vzgojo, saj lahko sicer postanejo dominantni

Shiba inu psi potrebujejo dosledno vzgojo, saj lahko sicer postanejo dominantni

Pogumni, neodvisni in včasih svojeglavi

Kakšen je karakter shiba inu psov? Čeprav je lahko to ob primerni vzgoji čudovit družinski pes, ima svoje specifične lastnosti, ki jih je treba ob vzgoji upoštevati. Ravno zato se shiba inu priporoča izkušenim lastnikom oziroma tistim, ki se bodo vzgoji posvetili z vsem srcem. Njegov temperament je močan, po karakterju je drzen, neodvisen, včasih tudi svojeglav in poln samozavesti. To so psi, ki imajo ogromno energije, vendar so tudi v notranjih prostorih povsem mirni pod pogojem, da se jim vsakodnevno zagotovi dovolj gibanja. Če ne morejo izživeti svoje energije, lahko postanejo anskiozni in nagnjeni k uničevanju.

Gre za trdoživo pasmo, ki je vedno pripravljena na pustolovščine, pogosto pa se zgodi, da bo pes poskušal uveljavljati svojo dominanco, zato je dosledna vzgoja ključnega pomena. Ne čuti večje potrebe po druženju, najbolj uživa v samoti in tišini, zato mu ponavadi ne ustreza najbolj, če ga poskušate vzeti v naročje. Do tujcev so shibe inu včasih zadržani, nanje zelo radi opozarjajo z glasnim laježem. Sicer ne lajajo veliko. Ker so lovski psi, se z drugimi hišnimi ljubljenčki ponavadi ne ujamejo najbolje, predvsem radi lovijo mačke, miši in manjše živali. Do otrok so načeloma prijazni, vendar je to pasma, ki se je ne priporoča družinam z zelo majhnimi otroki, saj nimajo potrpljenja, če pride do vlečenja za rep, ušesa, cviljenja in nenadnih gibov, ki jim niso všeč.

Gibanje je lahko v obliki igre, teka ali sprehoda

Gibanje je lahko v obliki igre, teka ali sprehoda

Ključnega pomena je, da se jim zagotovi dovolj gibanja

Shiba inu psi potrebujejo vsakodnevno gibanje, lahko v obliki živahne igre, teka, daljšega sprehoda, še najboljše pa je kombinacija vsega. Primerni so za bivanje v stanovanju, vendar le pod pogojem, da se jim zagotovi dovolj rekreacije. Zaradi vodoodpornega kožuha lahko ob primernih pogojih bivajo tudi zunaj, priporoča pa se, da spijo kljub temu v notranjem prostoru. Znani so po tem, da vsaj dvakrat letno izgubijo večje količine dlake, zato je takrat nujno redno krtačenje. Njihova dlaka je bolj groba, imajo pa še poddlako, ki je mehkejša. Ker imajo veliko dlake, je poleti nujno, da poskrbite, da jim ni prevroče in se imajo možnost umakniti v hladen prostor. 

Najpogostejše zdravstvene težave

Shiba inu so sicer zdravi psi, najpogostejša zdravstvena težava so alergije, ki se kažejo v obliki srbeče in razdražene kože. Če ugotovite, da ima vaš kosmatinec alergije, je prvi korak, ki ga morate narediti, da poiščete vzrok. Odgovor se največkrat skriva v hrani, zato po posvetu s strokovnjaki izberite hrano, ki mu bo ustrezala. Nagnjeni pa so tudi k izpahu pogačice, displaziji kolkov, glavkomu in nastanku sive mrene.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels, Unsplash

dolenjske toplice