• C Novo mesto
  • 08:25
  • Čet, 09.12.2021

Dolgotrajno shranjevanje živil: najbolj uporabni triki

V teh negotovih časih si je marsikdo doma naredil zaloge hrane; čeprav panično nakupovanje ni najboljša stvar na svetu, je vsekakor dejstvo, da ima marsikdo v tem trenutku v hladilniku več hrane, kot jo lahko sproti porabi. Kaj pa zdaj? Nič ni narobe, če smo kupili nekaj konzerv več rjavega fižola ali pa makaronov, ampak kako ohraniti zaloge hrane sveže dlje časa, če smo po nesreči kupili preveč hitro pokvarljivih živil, npr. jajc, masla, zelenjave in sadja? Se da kaj storiti glede tega? V tem članku vam bomo pokazali najbolj učinkovite trike, kako ohraniti živila sveža.

Kako ohraniti paprike sveže dlje časa

Paprikam odrežite peclje in odstranite semena, tako da ostanete samo s tistim delom paprike, ki je primeren za zauživanje. Zložite paprike drugo v drugo in jih pospravite v neprodušno zaprto vrečko, ki jo nato lahko pospravite v zamrzovalnik.

Kako ohraniti peteršilj svež dlje časa

V trgovini ste kupili velik šopek peteršilja, več kot ga lahko porabite sproti. Kaj zdaj?

Vzemite velik kozarec in ga napolnite z vodo; vanj dodajte šopek peteršilja. Zdaj pride trik: vzemite še veliko plastično vrečko za shranjevanje živil in jo poveznite čez šopek; pritrdite jo z gumico, ki bo poskrbela, da bo vrečka ostala na svojem mestu. Šopek bo ostal svež dlje časa.

Druga možnost je, da peteršilj nasekljate na manjše koščke, obilno pokapljate z olivnim oljem in shranite v neprodušno zaprtem steklenem kozarcu za shranjevanje živil. Kozarec postavite v hladilnik in vzemite ven, ko potrebujete peteršilj za solato ali drugo jed.

Kako ohraniti maslo sveže dlje časa

Razrežite maslo na kose in jih dodajte v steklen kozarec za shranjevanje živil (npr. marmelade), ki ga lahko neprodušno zaprete. Kozarec postavite za nekaj minut v pečico, samo toliko, da se maslo stopi.

Kako ohraniti paradižnike sveže dlje časa

Pospravite paradižnike v plastične vrečke za shranjevanje živil in iztisnite odvečni zrak, preden jih zaprete. Postavite vrečke v zamrzovalnik.

Kako ohraniti jajca sveža dlje časa

Če imate doma veliko jajc, je en trik, da jih shranite v soli. Ta bo jajca dlje časa ohranila sveža.

Kako preveriti, ali je jajce še vedno dobro

Ali veste, kako preveriti, ali je jajce še vedno dobro? Napolnite posodo z mrzlo vodo; če bo jajce v vodi splavalo na vrh, ni nič več dobro; sveže jajce bo po drugi strani obležalo na dnu.

Kako ohraniti brokoli svež dlje časa

Lahko ga zavijete v aluminijasto folijo, ki bo preprečila, da bi brokoli izgubil vlago.

Kako shraniti riž

Shranite riž v neprodušno zaprtem steklenem kozarcu za shranjevanje živil, vanj pa dodajte tudi nekaj strokov česna in čili, če imate kakšnega pri roki.

Kako shraniti čebulo

Dodajte čebulo v najlonke; vsako čebulo ločite od naslednje s preprostim vozlom. Nastala bo neke vrste veriga čebul, ki jo lahko obesite na priročno kljukico v kuhinji.

Kako shraniti česen

Vzemite papirnato vrečko in vanjo napravite nekaj lukenj za zrak. Dodajte v vrečko česen in postavite na polico.

Kako shraniti avokado, ki ga niste pojedli do konca

Saj veste: ko narežete avokado, bo zelo hitro oksidiral in spremenil barvo v neprivlačno rjavo. Kaj storiti? Treba je uklepati hitro. Narezan avokado shranite v plastični posodi skupaj z na pol prerezano čebulo. Encimi v čebuli bodo pomagali ohraniti avokado svež dlje časa.

Kako shraniti torto, ki je niste pojedli do konca

Na dele torte, ki predstavljajo izsek iz torte, pritisnite dve rezini svežega kruha za toast. Ta bo pomagal, da bo torta ostala sveža dlje časa. Postavite v hladilnik.

Kako shraniti sol

Ste že kdaj bili v restavraciji in opazili, kako v solnice tam pogosto dodajajo riž? Riž vsrka vlago in pomaga, da se sol ne strjuje v grudice.

Kako shraniti mleko, da bo trajalo dlje časa

Prelijte mleko v stekleno steklenico in jo, neprodušno zaprto, shranite na najvišji polici v hladilniku. Tam bo ostalo sveže dlje časa kot bi sicer.

Če imate doma preveč zelenjave …

Vsi ti nasveti so precej dobri, vendar se vam še vedno lahko zgodi, da imate doma preveč zelenjave, ki jo morate hitro porabiti. To je dober izgovor, da pripravíte zdravo, krepčilno toplo zelenjavno juho; ni treba, da celo pojeste v enem obroku, lahko jo shranite v hladilniku, ali pa, za dlje časa, celo v zamrzovalniku. Kasneje morate samo znova pogreti juho.

Dober tek!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

Vir informacij: 5-Minute Crafts

Dolgotrajno shranjevanje živil: najbolj uporabni triki
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.