• C Novo mesto
 • 13:08
 • Čet, 22.02.2024

Silvestrovanje 2023: ideje za praznovanje, novoletni recepti in še več

Silvestrovanje je praznovanje prehoda v novo leto, ki se odvija po vsem svetu, zaznamovano z različnimi običaji, tradicijami in oblikami zabave. Silvestrovo (31. december) je zadnji večer koledarskega leta –  dan, ko si marsikdo vzame čas za razmislek o preteklem letu in se veseli prihajajočih izzivov v novem letu.

Ljudje v različnih državah po svetu imajo na silvestrovo tradicije, v katerih uživajo skupaj z družino in prijatelji – na primer udeležba na ognjemetu, oblikovanje novoletnih zaobljub, priprava tradicionalne silvestrske večerje … Obstaja ogromno načinov praznovanja, nekateri imajo radi silvestrovanja na prostem, drugi divje zabave, tretji spet udobno praznovanje doma. To lahko zajema filmski večer, domačo plesno zabavo, igranje družabnih iger ali karaoke. Glavni dogodek silvestrovanja je trenutek, ko ura odbije polnoč in vstopimo v novo leto, nazdravimo s kozarcem šampanjca ter si zaželimo vse najboljše v novem letu. Prvi, ki so praznovali novo leto 1. januarja in so imeli radi bogato silvestrsko zabavo, so bili Rimljani, nekateri njihovi običaji pa so se ohranili še danes.

Že veste, kje boste praznovali novo leto?

Silvestrovanje po svetu

Poznate najbolj znane in zanimive silvestrske običaje?

Španija

Španija ima zelo zanimiv način praznovanja novega leta, ki je kot nalašč za vse ljubitelje grozdja. Tradicionalno ljudje ostanejo doma vsaj do polnoči in novo leto pozdravijo z uživanjem dvanajstih grozdov, ko ura odbije polnoč. Ta običaj simbolizira njihove želje in sanje za prihodnje leto. V veliko mestih potekajo velike zabave, najbolj znana je v Madridu na trgu Puerta del Sol.

Italija

V Italiji tako kot pri nas praznujejo La Festa di San Silvestro, god svetega Silvestra. Tradicija narekuje, da se družina in prijatelji zberejo ob silvestrski večerji, ki običajno vključuje svinjino in lečo. Potem je čas za odhod na veliko zabavo, v večjih mestih, kot sta Rim in Milano, priredijo tudi ogromen ognjemet. Zanimivost, značilna za Italijane, je, da verjamejo, da nam lahko nošenje rdečega spodnjega perila na silvestrovo prinese srečo. Na tržnicah in sejmih jih lahko v decembru vidite ogromno naprodaj posebej v ta namen.

Ljudje po vsem svetu silvestrujejo na zelo različne načine.

ZDA

Times Square je glavno prizorišče enega najbolj znanih silvestrovanj na svetu, ki ste ga najbrž že kdaj videli na televiziji. Sicer Američani silvestrovo praznujejo podobno kot pri nas; s posebno silvestrsko večerjo in ognjemeti.

Kitajska

Na Kitajskem in v nekaterih drugih državah jugovzhodne Azije se novo leto praznuje ob začetku lunarnega koledarja, ki vsakič pade na drug datum. Festival potem traja več kot dva tedna in se konča s tradicionalnimi lampinčki, manjši festivali praznovanja kitajskega novega leta pa se odvijajo tudi v drugih državah.

Kam za silvestrovo 2023?

Če še ne veste, kje boste letos silvestrovali, imamo za vas nekaj idej. Morda vam pridejo prav tudi v prihodnjih letih.

Silvestrovo v udobju lastnega doma

Če ste za silvestrovo radi na toplem in ljubite udobje, ni popolnoma nič narobe, če organizirate zabavo oziroma praznovanje kar doma. Povabite družino in prijatelje ali pa praznujte v najožjem krogu, kakor vam ustreza. Prednosti silvestrovanja doma je veliko; organizirate lahko točno takšne aktivnosti, ki vam ustrezajo, pripravite večerjo in prigrizke po svojem okusu in povabite ljudi, s katerimi želite preživeti novoletni večer. Uživate lahko v gledanju filmov ali serij, igrate različne družabne igre ali videoigre, organizirate karaoke ali preprosto uživate v pogovoru ob slastni hrani in pijači. Opolnoči nazdravite s svojimi najbližjimi in se zabavate še naprej.

Silvestrovanje doma je lahko zelo udobna in prijetna izkušnja.

Silvestrovanje na prostem

Če imate radi praznično novoletno vzdušje množic, se lahko odločite za silvestrovanje na prostem. V različnih krajih po Sloveniji in tujini bodo kot vsako leto organizirana silvestrovanja na prostem, večinoma na mestnih trgih, kjer lahko uživate ob živi glasbi in kuhanem vinu. Vedno se lahko pogrejete tudi v kakšni restavraciji ali lokalu, vendar imejte v mislih, da je verjetno treba vnaprej narediti rezervacijo – sploh, če boste silvestrovali v večji skupini. Če imate radi zabavo in ples, se lahko vnaprej pozanimate o plesnih dogodkih, vedno pa lahko večer zaključite tudi v katerem od klubov oziroma diskotek, kjer se novoletna zabava odvija do zgodnjih jutranjih ur.

Novo leto v stiku z naravo

Če bi se letos radi umaknili od množic in novo leto dočakali v pravljični idili zimske narave, lahko rezervirate katero izmed planinskih koč, butičnih alpskih hotelov in drugih namestitev v naravi. Na voljo so tako v Sloveniji kot tudi v sosednjih državah. Za ljubitelje smučanja je možnost tudi silvestrovanje na smučišču, za tiste, ki bi se radi razvajali na toplem, pa bi bilo morda primerno silvestrovanje v toplicah.

Najboljša novoletna potovanja v toplih krajih

Marsikdo se odloči, da bi novo leto praznoval v tujini in združil skupaj z zasluženim dopustom. Odločite se lahko za obisk sosednjih držav, kjer je ogromno možnosti za silvestrovanje, lahko pa si izberete nekaj povsem eksotičnega in drugačnega. Kaj, če bi naslednje silvestrovanje preživeli v toplih krajih? Preverite najboljše tropske destinacije za praznovanje novega leta.

Kaj, če bi letos preživeli novo leto malo drugače?

Mehika

Kdo bi dočakal novo leto na peščeni plaži s kozarcem margarite? Cancun ponuja ogromno možnosti za divje in bolj mirne zabave, pestro kulinariko ter zanimive mehiške tradicije, ki bodo osvojile vaše srce.

Havaji

Prostorne plaže, kristalno čisto morje, ki je kot nalašč za plavanje in surfanje, zanimive predstave domačinov in tropske zabave, ki se nikdar ne končajo – havajsko otočje je odlična ideja za preživljanje novoletnega večera in praznikov.

Tajska

Morda je Bangkok prva asociacija, ko pomislimo na silvestrovanje na Tajskem, vendar ne pozabite na rajske tajske otočke, kjer se odvijajo prave tropske zabave. Je ena najcenejših destinacij za praznovanje novega leta, ki bo zagotovo nepozabno.

Dominikanska Republika

Tropski raj za vsakogar ponuja nekaj zanimivega. Izbirate lahko med številnimi butičnimi in luksuznimi hoteli, ki bodo pričarali pravljično vzdušje, čez dan lahko uživate v toplem turkizno modrem morju, zvečer pa si privoščite najboljši koktejl v vašem življenju.

Silvestrska večerja – pomemben del silvestrovanja

Hrana, ki jo uživamo za silvestrovo, ima vse večji pomen. Za številne ljudi je to priložnost, ko si vzamejo čas, da sami ustvarijo nekaj posebnega, priprava silvestrske večerje pa je tudi način, kako se povezati in preživeti kvaliteten čas s svojimi najbližjimi. Tradicionalno pri nas silvestrska večerja zajema več hodov; vsaj predjed, juho, glavno jed s solato in sladico. Običajno gre za bogato in obilno večerjo, kjer je na voljo več različnih jedi. Na mizi ne manjkajo mesne specialitete, krompir, več vrst solate, manjših prigrizkov, potica in druge sladice. V zadnjih letih je zelo priljubljeno tudi uživanje morskih specialitet. Če niste prepričani, kaj bi letos pripravili za silvestrsko večerjo, smo za vas pripravili nekaj idej. Zapomnite pa si, da je na koncu najbolj pomembno, da uživate v hrani in dobri družbi.

Silvestrska večerja je zelo pomemben del silvestrovanja.

Predjed

 • Popečeni kruhki z zeliščnim maslom.
 • Cvetačna ali bučna juha s peteršiljem.
 • Ocvrti koščki zelenjave ali piščanca.
 • Mini pice.
 • Kruhki s tuninim ali jajčnim namazom.
 • Mini bagete s sirom, paradižnikom, olivnim oljem in svežo baziliko.
 • Solata iz hobotnice.
 • Domač humus, avokadov namaz in hrustljave sezamove palčke.

Glavna jed

 • Zrezki v omaki po izbiri z zlato zapečenim krompirjem.
 • Ribji file s krompirjem ali krompirjevo solato.
 • Krompirjeve palčke s sirom.
 • Nadevane bučke s sirom in smetano.
 • Polnjen krompir.
 • Testenine s smetanovo omako in rakci.

Solate

 • Krompirjeva solata.
 • Zelena solata z jabolki in korenčkom.
 • Zeljna solata z jogurtovim prelivom.
 • Grška solata s feta sirom.
 • Mešana solata.
 • Solata z morskimi sadeži.

Sladica

 • Panna cotta.
 • Skutina torta.
 • Jagode s čokolado.
 • Orehova rolada.
 • Sladka skuta z borovnicami.

Kakorkoli že se boste odločili za letošnje silvestrovanje, je najbolj od vsega pomembno, da ste obkroženi z najljubšimi in najdražjimi ljudmi, da se zabavate in veselite prihajajočih izzivov v novem letu.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels