• C Novo mesto
  • 08:26
  • Ned, 26.06.2022

Staranje kože lahko upočasnite s 6 preprostmi koraki

Prav vsak izmed nas se stara in dobiva gube. Tega procesa žal ne moremo ustaviti, dobra novica pa je ta, da ga lahko upočasnimo. S staranjem koža izgubi sposobnost, da se hitro obnavlja. Prične izgubljati vlago, tanjša se in postaja bolj ohlapna (pozdravljeni podočnjaki). Staranje kože pospešijo tudi izpostavljenost kože soncu, obrazna mimika, življenjske navade (kajenje, pitje alkohola) in podobno.

V nadaljevanju vam predstavljamo 6 preprostih korakov, s katerimi lahko učinkovito upočasnite staranje kože.

  1. Vsakodnevna nega kože

Vemo, kaj si mislite. Seveda dobra in premišljena nega še kako upočasni staranje kože. To za vas ni čisto nič novega. Ravno zaradi tega na tržišču obstaja milijon različnih kozmetičnih proizvodov. A tudi v primeru, da ne uporabljate številnih krem in losjonov proti staranju, in prisegate le na nego kože z ustreznim čistilnim sredstvom in odlično negovalno kremo, boste za svojo kožo naredili ogromno.

Še opozorilo: vaše roke, vrat in predel okrog oči so tisti deli telesa, na katerih se staranje kože najprej pokaže. Zato tem delom namenite prav posebno pozornost.

  1. Piling kože

Nekateri pravijo, da se moški starajo počasneje (oziroma zgledajo mladostni dalj časa) ravno zaradi tega, ker se brijejo in s tem izvajajo piling obraza. In neizpodbitno je dejstvo, da piling kože upočasni staranje kože tako pri moških kot pri žrenskah.

Piling je lahko ročni, pri katerem kožo na obrazu “zdrgnete” z ustreznim piling sredstvom, lahko pa je tudi kemični, pri tem pa uporabite sredstvo, ki vsebuje kisline ali retinoide. Ne glede na to, kateri postopek boste izbrali, piling upočasni staranje kože zaradi tega, ker odstranja odmrle kožne celice ter spodbuja nastanek novih celic. Poleg tega zmanjšuje tudi videz gubic.

Neizpodbitno je dejstvo, da piling kože upočasni staranje kože.

  1. Antioksidanti

Antioksidanti, kot so na primer vitamin C, Q10, zeleni/beli čaj in podobno, preprečujejo staranje kože tako, da uničujejo proste radikale. Ti nepridipravi so še posebej odgovorni za nastanek gubic in gub, poleg tega pa tudi za povešeno kožo pod očmi in še kaj bi lahko našli.

Antioksidante lahko nanesete na kožo, še bolje pa je, če jih z ustrezno prehrano vnesete v svoje telo. Zato poskrbite, da boste svoj jedilnik obogatili z veliko obarvanega sadja in zelenjave. Priporočamo jagodičevje, granatna jabolka, noni sok, jabolka, pomaranče, baziliko, beluše, blitvo, brokoli, brstični ohrovt itd., itd.

  1. Retinoidi

Staranje kože lahko preprečimo tudi z retinoidi. Pomagajo pri obnavljanju kože ter preprečujejo staranje, sčasoma pa tudi stimulirajo proizvodnjo kolagena, blažijo videz gubic in ohranjajo čvrsto kožo.  Prav tako lahko blažijo videz starostnih peg in brazgotin, ki so ostale po aknah.

  1. Krema za sončenje

Krema za sončenje ščiti kožo pred škodljivimi UV sončnimi žarki ter preprečuje različne poškodbe na koži. Tako je najpomembnejšpe sredstvo, ki ga mora uporabljati vsak, ki želi upočasniti staranje kože. Tega kar ne moremo dovolj poudariti. Krema za sončenje ne popravlja napak na koži, temveč jih preprečuje. In že star pregovor pravi, da je bolje preprečiti kot zdraviti, kajne?

  1. Zdrav življenjski slog

Živeti zdravo, srečno življenje je zagotovo najboljša stvar, ki jo lahko naredite, da upočasnite staranje kože. Poskrbite za uravnoteženo prehranjevanje, dovolj gibanja, odpovejte se kajenju in čezmernemu pitju alkohola, poleg tega pa poskušajte iz svojega življenja odgnati tudi stres. Vse to bo pripomoglo, da se boste starali počasneje, nenazadnje pa tudi živeli dalj časa.

Pripravila: Monika M.

dolenjske toplice
odpravi dioptrijo