• C Novo mesto
  • 04:15
  • Čet, 30.05.2024

Svetovni dan spanja: nenavadna dejstva o spanju, ki vas bodo nasmejala!

saso avsenik

Danes, 15. marca 2024, praznujemo Svetovni dan spanja, ki s svojim geslom “Enake pravice do spanja za globalno zdravje” poudarja, kako bistven je kakovosten počitek za naše zdravje in dobro počutje. Toda kaj, če bi poleg resnih nasvetov o spanju dodali še ščepec humorja? Konec koncev, dober smeh in kakovosten spanec hodita z roko v roki pri zagotavljanju našega zdravja in sreče.

Tukaj je nekaj zabavnih in morda malce nenavadnih dejstev o spanju, ki vam bodo zagotovo dala misliti (ali pa vas bodo vsaj nasmejala):

Govorjenje v spanju: Nekateri ljudje ponoči postanejo pravi klepetulje. Čeprav se zdi zabavno poslušati nekoga, ki v spanju razlaga o ninjah v supermarketu, se večinoma ne spomnimo, o čem smo govorili.

Počitek za možgane? Niti ne! Ko spite, vaši možgani delajo kot ekipa čistilcev po zaprtju trgovine. Odstranjujejo toksine, ki so se nabrali čez dan. Brez tega “čiščenja” bi bilo naše razmišljanje bolj zamegljeno kot okno v savni.

Pomanjkanje spanja vas lahko naredi za “socialnega kaktusa”: Ste vedeli, da kronično pomanjkanje spanja lahko vpliva na vašo sposobnost razumevanja socialnih signalov? Torej, če se vam zdi, da so vsi okoli vas nenadoma postali nadležni, morda samo potrebujete dodatno uro spanca.

Sanjarjenje na kvadrat: Ljudje, ki trdijo, da nikoli ne sanjajo, dejansko samo pozabijo svoje sanje. To je kot, da bi imeli super zabavo vsako noč, a se zjutraj nikoli ne spomnite, kaj se je zgodilo.

Koale prespijo večino dneva: Ste vedeli, da koale spijo do 22 ur na dan? Medtem ko se sliši kot sanjsko življenje, ljudje potrebujemo med 7 in 9 urami spanca. Čeprav, če bi lahko, bi verjetno vsi radi preživeli dan kot koala.

Šampioni v spanju: Rekord v najdaljšem obdobju brez spanja znaša impresivnih 11 dni. Ampak ne poskušajte tega doma; naslednji dan se boste počutili, kot da ste izgubili v igri “Kdo se bo prej sesul”.

“Zaspi kot dojenček” ni vedno kompliment! Dojenčki lahko spijo od 16 do 20 ur na dan, a se zbudijo vsakih nekaj ur. Tako da, če “spite kot dojenček”, to morda pomeni, da vsako noč večkrat preverjate hladilnik.

Pa šalo na stran – ali dovolj spite?

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozarja, da je spanje ključnega pomena za naše telesno in duševno stanje. Raziskave v Sloveniji razkrivajo, da je pomanjkanje spanja še posebej izrazito med mladostniki, kar kaže na nujnost ozaveščanja o pomenu kakovostnega počitka že od mladih nog. Pomembno je, da prepoznamo, kako kronično pomanjkanje spanja vodi do številnih negativnih zdravstvenih izidov, vključno z duševnimi motnjami in zmanjšano delovno uspešnostjo.

Letošnji Svetovni dan spanja je priložnost, da ponovno ocenimo naš odnos do spanja. Z vključitvijo humorja v razpravo o spanju lahko morda lažje sprejmemo sporočilo o njegovi pomembnosti. Naj bo ta dan priložnost za razmislek o naših spalnih vzorcih in začetek poti k boljšemu, zdravemu spancu – in seveda, več smeha!

Pripravil: NaDlani.si, foto: Canva