• C Novo mesto
  • 10:51
  • Pet, 23.02.2024

Tako po naravni poti do lepo zagorele poletne polti

Si tudi vi to poletje želite lepo zagorelo poletno polt? Vsi se zavedamo, da je lahko prekomerno izpostavljanje UV žarkom izjemno škodljivo za naše telo, pa vendar bi v poletnih mesecih radi pridobili privlačno zagorelo polt. Pretirano sončenje pa ni le škodljivo, pusti tudi takojšnje nadležne posledice, ki se jih ne znebimo zlahka. Opekline nas ovirajo pri vsakodnevnih aktivnostih in nam povzročajo bolečine, za povrh pa tudi izgledajo zelo neprivlačno. Potem se koža olupi in spet smo na istem.

Zelo pomembno je torej, da vemo, v kolikšni meri se lahko izpostavljamo sončnim žarkom, da to ne pusti neprijetnih in nezdravih posledic. Do lepe zagorele poletne polti je mogoče tudi po povsem naravni poti. Seveda je veliko odvisno od vašega tipa in barve kože, vendar boste do določenih želenih učinkov zagotovo prišli. Spremembe so pri nekaterih vidne že po nekaj dneh, pri vseh pa zagotovo po enem tednu.

Ste že slišali za čaroben recept orehovega olja?

Izdelate ga lahko kar doma – priprava je povsem enostavna. Potrebujete še nezrele zelene orehe in hladno stiskano ekstra deviško oljčno olje. Vse, kar morate narediti, je, da orehe narežete na drobne koščke, jih spravite posodo ali kozarec in jih prelijete z oljem. Potem vse skupaj postavite na najbolj sončen del balkona ali terase. Tam pustite pripravek stati najmanj dva tedna, optimalno je tri.

Ko je olje pripravljeno, na kožo vsak dan nanesite tanko plast in pustite, da se vpije. Še večji učinek zagorelosti bo, če se boste za nekaj minut namazani postavili na sonce. S sončenjem ne pretiravajte, dovolj je 20-30 minut dnevno. Izogibajte se sončenju opoldne, ko je sonce najmočnejše, v jutranjih ali poznih popoldanskih urah pa je lahko nekaj minutno izpostavljanje soncu zelo zdravo in prinaša veliko pozitivnih učinkov.

Bodite pozorni, kaj med uporabo orehovega olja oblečete – olje namreč pušča rjave madeže na oblačilih. Najbolje je, da ste kar v kopalkah in se kasneje oprhate ali okopate, sicer pa uporabite starejša temnejša oblačila, ki vam jih ni škoda. Ravno zaradi madežev, ki jih pušča orehovo olje, je njegova uporaba najbolj praktična na morju.

Imejte v mislih, da je orehovo olje le minimalna zaščita pred UV žarki in morate v primeru, da boste izpostavljeni močnemu soncu ali boste na soncu dlje časa, uporabiti tudi zaščitno kremo!

Poleg samoporjavitvenega učinka še številni drugi zdravilni učinki

Ne samo, da boste dobili lepo zagorelo polt – svoji koži in telesu boste z uporabo orehovega olja zelo koristili. Orehovo olje je polno vitaminov in omega-3 maščob, zato je zdravo tudi za uživanje, obenem pa nahrani vašo kožo. Izboljšuje cirkulacijo, zaradi vsebnosti vitamina E upočasnjuje staranje kože, daje ji vlažnost in pomaga proti celulitu. Uporablja se lahko na suhi, poškodovani in oboleli koži, zelo primerno pa je tudi za suhe in poškodovane lase.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels