• C Novo mesto
  • 13:05
  • Pet, 19.04.2024

Tako se lahko znebite spomladanske utrujenosti

Zakaj se kljub dolgo pričakovanemu lepemu in toplemu spomladanskemu vremenu ter prebujanju narave pogosto počutimo tako utrujeni in izčrpani ter brez zagona? Ta pojav imenujemo spomladanska utrujenost in je nekaj povsem normalnega. Čeprav ne gre za bolezen, jo zdravniki dobro poznajo: organizem se prilagaja vremenskim spremembam in vse daljšemu dnevu. Telesni ritem se spreminja in vse večja količina sončne svetlobe povzroča hormonske spremembe v telesu. Mnogi ljudje to doživljajo kot simptome spomladanske utrujenost, ki pa je seveda prehodne narave ter je povsem nenevarna. Pomembno je, da telesu spomladi povrnemo tisto, česar mu je pozimi primanjkovalo: sonce, svež zrak in prehrano, bogato z vitamini.

Sončna svetloba je odlična za dobro razpoloženje

Spomladi zjutraj lažje vstanemo, ker se prej zdani in končno lahko jutranje ure izkoristimo zasprehod ali tek in se v službo odpeljemo s kolesom, namesto z avtomobilom. Na ta način se pripravimo produktiven dan, poln dober volje, motivacije in pozitivne energije. Čim pogosteje pojdimo na svež zrak, saj se pod vplivom dnevne svetlobe v našem telesu sintetizira hormon serotonin, ki dviguje razpoloženje. Imenujemo ga tudi »hormon sreče«, ki med drugim zavira nastajanje melatonina (hormona spanja), zato lahko imamo spomladi bistveno več energije ko pozimi. Če občutimo spomladansko utrujenost,čim pogosteje iztegnimo svoje ude proti soncu in tako poskrbimo za višji nivo serotonina.

Kompresijske nogavice za utrujene, težke in otekle noge

Tistim, ki se zaradi utrujenih in oteklih nog počutijo tudi potuhnjene ter težke, lahko pomagajo kompresijske nogavice. Kompresijske nogavice ohranjajo ali celo izboljšajo krvni pretok, kar poživi naše noge in poskrbi za boljše počutje po celem telesu.

Poskrbimo za svoj srčno-žilni sistem

Izmenično prhanje z vroča in hladno vodo že zjutraj spodbuja krvni pretok in poskrbi za dobro prekrvavitev kože. Najbolje je, da tuširanje vedno zaključimo s hladno vodo, za zdravje srčno-žilnega sistema pa je koristen tudi obisk finske savne ali term.

Smo to, kar jemo: sveža in zdrava hrana za več energije

Privoščimo svojemu telesu zdravje tudi od znotraj in se osredotočimo na uživanje sveže in zdrave hrane. Telo hranilne snovi iz hrane potrebuje za številne presnovne procese, ki so spomladi še posebej aktivirani. Lahka prehrana, ki je razdeljena na več majhnih obrokov na dan, telesu olajša prebavo in pomaga organizmu pri presnovi. Svojo prehrano lahko obogatimo s svežimi solatami, sadjem in zelenjavo.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash