• C Novo mesto
  • 22:15
  • Čet, 30.03.2023

Tako si nezavedno uničujete spolno življenje

Odraščamo v kulturi, ki nas konstantno obmetava z neskončno ideali in nerealnimi predstavami o naših razmerjih in o naši spolnosti. Že od malih nog nas učijo, kakšni naj bodo moški in kakšne naj bodo ženske, kakšna je vloga posameznega spola v družbi in v družini. In če kdo odstopa od teh predstav, je znan kot čudak in družba ga počasi izloči.

Še posebno nevarne so seksualne norme, zaradi katerih hitro izgubimo same sebe in pozabimo, kaj točno je nam všeč. Zaradi pritiskov družbe postaja spolnost z vsakim letom bolj in bolj zastrahujoča in stresna, kar pa je daleč od normalnega. Z leti tako izgubljamo zdravo spolno življenje in ga nadomestimo z disfunkcionalnim in uničujočim. Poglejmo, katere stvari ljudje počnemo, s katerimi si nezavedno uničujemo naše ljubezensko in spolno življenje.

  1. Seks uporabljamo kot sredstvo za dosego ciljev.

Seks je koristen za vse udeležence, če je njegov namen občutek ljubezni, povezanosti in rasti ljudi, ki so vpleteni v razmerje. Če torej en partner uporabi seks zato, da doseže nek cilj, potem to postane zelo toksično in nevarno za oba vpletena. Če v seksu ne uživamo, potem moramo analizirati naše razmerje in ugotoviti, kaj je narobe. Nujno je, da se o tem iskreno pogovorimo in omogočimo, da je seks namenjen le užitku.

  1. Sramujemo se spolnih fantazij.

Še  ena izmed stvari, o katerih se ljudje težko pogovarjamo in nam je neprijetno izraziti naše resnično mnenje, so naše spolne fantazije ter želje. Pri seksu se telesno in čustveno razgalimo pred našim partnerjem in v takšnem razmerju ni prostora za občutek sramu in negotovost. Če nam je všeč malo bolj grob seks, moramo to izraziti. Enako velja, če si želimo več nežnosti in intimnosti. Nikakor ne smemo teh občutkov zadrževati v sebi in tako nabirati frustracije, ki se potem izrazijo v neskončnih prepirih v partnerskem razmerju.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash