• C Novo mesto
  • 15:24
  • Sob, 04.02.2023

To je glavni razlog, zakaj objavljamo fotografije na družbenih omrežjih

Način, na katerega z Instagramom in drugimi družbenimi omrežji izmenjujemo svoje slike in podatke iz privatnega življenja, ni stvar naključja. Številne študije kažejo in dokazujejo povezave, ki obstajajo med selfiji, urejenimi slikami, iskanjem všečkov in s tem potrditev drugih, da so naše slike vabljive in predvsem tako imenovano psihološko boleznijo, s katero smo kot družba zadnja leta okuženi.

Objavljanje naših fotografij na Instagram in na ostala družbena omrežja je v zadnjih letih dobilo pomembno vlogo pri delovanju naše družbe in kulture. Res redke so osebe, ki v pravi poplavi socialnih omrežij še nimajo nikjer odprtega svojega profila, na katerem bi objavljali utrinke iz svojega življenja.

V ozadju nalaganja lastnih fotografij na splet je veliko več kot prvotni slogan Instagrama – da naj bi tako ostali povezani med seboj. Zadaj se skrivajo še naše želje, ambicije in osebnostni ‘koščki’, po katerih se vsak izmed nas ravna. Vsak ima svojo vizijo in pogled na svet, vsak bi s svojim profilom drugim rad pokazal drugačne vsebine.

Seveda ne gre vseh uporabnikov metati v isti koš. Instagram je postal spletna platforma, ki veliko uporabnikom služi kot vir zaslužka, številke pa so pri večjih uporabnikih naravnost vrtoglave. Take osebe, ki se poklicno ukvarjajo kot spletni promotorji ali ustvarjalci spletnih vsebin za druge uporabnike, se morajo znati približati drugim ljudem.

Če vplivniki svoj lasten profil oglašujejo na način, da s tem privabijo večje število sledilcev, potem je to definitivno razumljiv razlog, da se nekdo odloči deliti svoje privatne trenutke z ostalimi. Več sledilcev kot imajo, višjo ceno (načeloma) si lahko postavijo ob morebitnih sodelovanjih s podjetji, ki jih najamejo za promocijo.

Kaj pa osebe, ki so navadni uporabniki, brez sodelovanj in zaslužka? Teh je še vseeno velika večina. Čeprav se zdi, da imajo vsi isti razlog za deljene osebnih fotografij, torej to, da delijo svoje lepe trenutke s prijatelji in družino, temu ni vedno tako. Dejstvo je, da je Instagram postal platforma za pravo tekmovanje, saj uporabniki svoje osebne težave zakrijejo za nasmejan obraz na fotografiji, ki jo potem pošljejo v svet.

Ko govorimo o tekmovanju, ciljamo na ‘tekmovanje’ za večje število všečkov, komentarjev in splošnega odziva okolice na njihov profil. To ne velja zgolj za vplivneže, ampak tudi za navadne uporabnike, ki slike objavljajo zgolj za ožji krog prijateljev in znancev. Ne glede na vse se moramo zavedati, da je splet lahko nevaren in da na nas z vseh strani preži nevarnost, da se naše fotografije pojavijo na nezaželenih spletnih mestih.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels