• C Novo mesto
  • 02:20
  • Tor, 21.05.2024

To je razlog, da vas imajo komarji “radi”

Včasih se zdi, da komarji veliko bolj napadajo nekatere ljudi, medtem ko druge, ki se nahajajo zraven, pustijo skorajda pri miru. Ste se kdaj vprašali, zakaj? Če ste med tistimi, ki jih imajo komarji zelo radi, zagotovo želite izvedeti, kaj na vas tako zelo privlači te nenasitne žuželke.

Višja telesna temperatura

Komarje, predvsem samice komarjev, zelo privlači visoka telesna temperatura, zato bodo v množici ljudi prej izbrali tiste z višjo telesno temperaturo. Če ste pred kratkim izvajali napornejšo fizično aktivnost, telovadili ali pa vam je preprosto takrat zelo vroče, boste s tem bolj privlačili komarje.

Vlažnost

Komarji lahko zavohajo človeški znoj, privlači jih predvsem mlečna kislina in druge spojine v njem. To pomeni, da vas bodo komarji zelo verjetno bolj napadali, če se v tistem trenutku bolj znojite in je vaša koža vlažna.

Prisotnost posebnih bakterij na koži

Na koži se nenehno nahaja ogromno različnih bakterij, ki se pomešajo z izločki znoja. Nekatere raziskave so pokazale, da določene vrste bakterij, ki se nahajajo na naši koži, bolj privlačijo komarje kot druge. Še posebej nas komarji radi pikajo na območju gležnjev in stopal, kjer se ponavadi nahaja največ bakterij.

Nosečnost

Izkazalo se je, da nosečnice še posebej privlačijo komarje, in sicer zaradi višje temperature (trebuh nosečnice je za kakšno stopinjo toplejši kot trebuh ne-nosečnice) ter zaradi večje količine izdihanega ogljikovega dioksida. Ogljikov dioksid je še ena stvar, ki izjemno privlači komarje.

Pivo

Raziskave so pokazale, da ljudje, ki v tistem trenutku pijejo pivo, bolj privlačijo komarje kot drugi. Zakaj je tako, raziskovalci še niso dokončno pojasnili, je pa možno, da zaradi večje količine izločenega znoja.

Temna oblačila

Zanimivo je, da komarji lažje zaznajo temnejša oblačila, predvsem temno zelena in črna. Če želite biti manj vidni, oblecite belo ali sivo barvo.

Slana, sladka, pekoča in s kalijem bogata hrana

Nekatere raziskave so pokazale, da so komarjem bolj privlačne osebe, ki uživajo veliko slane, sladke in pekoče hrane ali pa živila, ki so zelo bogata s kalijem. Eno izmed takšnih živil je zagotovo banana; primer zelo sladkega in bogatega vira kalija. Morda naslednjič dvakrat razmislite, preden si jo privoščite na topel poletni večer, ki je poln komarjev. Raziskovalci predlagajo, da poskusite uživate čim manj začinjeno hrano z blagim okusom.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels