• C Novo mesto
  • 18:31
  • Sre, 12.06.2024

To je razlog, zakaj je vaš libido najvišji na začetku vsake zveze

Začetek razmerja je pogosto smatran kot najboljši čas v nekem romantičnem odnosu, saj je pogosto sestavljen iz dobrega seksa, pogovora, povezovanja, deljenja spominov in preprostega opazovanja svojega novega partnerja oziroma partnerke. To obdobje nas povsem prevzame in zelo hitro postanemo na nek način odvisni od vseh prijetnih občutkov, ki jih takrat doživljamo. Ravno to se zdi eden izmed razlogov, zakaj je spolna sla najvišja ob začetku novega razmerja.

Ko se naša vez z drugo osebo poglobi in ustali, se naši občutki in hkrati tudi naš libido oslabijo. Za mnoge lahko to povzroča veliko zmedo – zakaj se naša želja po partnerju ali partnerki zmanjša, če pa imamo globlji in kvalitetnejši odnos? In ali zmanjšan libido pomeni, da smo v napačnem razmerju oziroma da bi ga morali zaključiti? Strokovnjaki za seks se vsakodnevno srečujejo s takšnimi vprašanji in na nekatera vam bomo odgovorili tudi v spodnjem članku.

Vse, kar morate vedeti o libidu

Če ne veste, kaj je razlog za zmanjšan libido, ga ne morete povečati. Zato je zelo pomembno, da se zazrete v sebe in skušate odkriti izvor težav. Če vas kaj moti na partnerju ali partnerki, se morate o tem temeljito pogovoriti in najti rešitev, ki bo obema ustrezala. Če je težava v vas, jo lahko odpravite s pomočjo psihologa ali seksologa, ki se bo posvetil vašim težavam in vam predstavil rešitve zanje.

Vaše aktivnosti in dejanja prav tako lahko razložijo, zakaj je vaša spolna sla močna. Spolna sla ali libido je namreč posledica naših misli in dejanj, zato je spolna terapija pogosto ena izmed možnih rešitev pri nizkem libidu, saj vam pomaga predelati vaše vzorce obnašanja in jih spremeniti. To je tudi razlog, zakaj je libido najvišji na začetku razmerja. Začetek razmerja je namreč poln aktivnosti in občutkov, ki nas pripravijo na seks:

delamo na našem videzu in zato redno hodimo na treninge, previdno izbiramo oblačila, poskrbimo za lepo pričesko in podobno. Na ta način se počutimo privlačne, posledično pa tako tudi bolj privlačimo našega novega partnerja oziroma novo partnerko,
drug drugemu dajemo vso našo pozornost in ne dovolimo, da bi kdorkoli ali karkoli zmotilo naš dragocen romantičen čas,
hodimo na zmenke in se trudimo najti najbolj zabaven ali romantičen način za preživljanje časa,
preživimo ure in ure skupaj in se pogovarjamo, saj nas zanima vse o našem novem partnerju ali partnerki.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Pexels