• C Novo mesto
  • 20:20
  • Čet, 30.03.2023

To je resničen razlog za nizko spolno slo pri ženskah

Najpogostejša skrb, ki dandanes pesti ženske glede spolnosti, je njihova nizka spolna sla oziroma nizka želja po spolnosti. Nekatere je namreč preprosto ne čutijo. Strokovnjaki so tekom svojega dela opazili, da so ženske v slabšem položaju, ko gre za željo po seksu, saj ženska drugače doživljajo užitek pri seksu kot moški.

Ne glede na to ali so v zvezi ali pa so samske, mnoge ženske imajo težave s spolno slo. Nekatere so zaposlene matere, nekatere so samostojne podjetnice, nekatere so na zmenku prvič, nekatere pa so že leta v dolgotrajnih razmerjih. Pogost problem sodobnih žensk je, da v svojem prenatrpanem urniku ne najdejo časa, prostora ali energije za seks – tudi, če si ga želijo.

Moški model spolne sle je standard, ki ga poznamo in s katerim se primerjamo

Nobena skrivnost ni, da ženske v povprečju potrebujejo več časa, da se spolno vzburijo. S tem seveda ni nič narobe. Je pa nekaj narobe z družbo, da obsoja ženske, ker je model vzburjenja zgrajen na moški želji. Ženski mesečni cikli poželenja, spolne težnje in potrebe ter naravni vzorci vzburjenja; vse to vpliva na žensko spolno slo, ki pa je pri moških več ali manj konstantna in torej nikakor ne more biti relevanten vzorec tudi za žensko populacijo.

Stres zmenkov in paradoks device ali lahkoživke

Za večino ljudi so zmenki stresni, saj je potrebno o marsičem razmišljati in vsak korak podrobno načrtovati. Vendar pa imajo ženske na zmenkih še dodatno težavo, saj so razcepljene med željo po seksom in dejstvom, da jih bo njihov potencialni partner imel za lahkoživko, če se mu takoj prepustijo. Moški seveda teh težav nimajo, saj družba ni ustvarila takšnih norm in predstav o njih.

Neenakomerna porazdelitev dela

Znotraj partnerstva so v igri še drugi dejavniki, ki prispevajo k nizki želji žensk po spolnosti. Kljub napredku v vlogi ženske v družbi, ženske še vedno nosijo nesorazmerno velik delež dela v gospodinjstvu in pri družini. Ženske v razmerju opravljajo približno 65 % gospodinjskih obveznosti. Strokovnjaki pravijo, da je neverjetno, do kakšnih premikov lahko pride pri spolni želji, ko se pri parih na ta neravnovesja opozori in jih odpravi.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash