• C Novo mesto
  • 08:15
  • Pet, 27.01.2023

To so glavne razlike med funkcionalnimi in nefunkcionalnimi razmerji

Nekateri ljudje sploh ne vedo, da so v toksičnem razmerju, čeprav vsak dan doživljajo s tem povezan stres. Prav neverjetno je, kako lahko nekateri vzdržujejo popolnoma nestabilna in nefunkcionalna razmerja, brez da se zavedajo, koliko škode s tem povzročajo sebi in ljudem okoli sebe. Če si želite vedeti ali je vaše razmerje funkcionalno ali pa popolnoma nefunkcionalno, nadaljujte z branjem.

  • Stabilnost: Funkcionalno razmerje je označeno s stabilnostjo – stabilno razpoloženje med partnerjema, stabilni pogovori, stabilna predanost. Vsako razmerje ima nekatere trenutke nestabilnosti in skrivnostnosti, vendar pa morajo večino časa stvari potekati gladko. V nefunkcionalnih razmerjih se ves čas srečujete z vzponi in padci, nestabilnostjo in negotovostjo.
  • Vzdržljivost: V funkcionalnem razmerju se oba partnerja drug ob drugem razvijata in rasteta, kar se odraža v vzdržljivem in dolgotrajnem razmerju. V nefunkcionalnem razmerju partnerja nikoli nista sinhronizirana v dojemanju neke situacije in ves čas prihaja do nesoglasij.
  • Spoštovanje: Funkcionalno razmerje je karakterizirano s spoštovanjem in ljubeznijo do tega, kakšen vaš partner ali partnerka po naravi je. V nefunkcionalnem razmerju en izmed partnerjev poskuša prevzeti nadzor nad razvojem, obnašanjem in dejanji drugega partnerja.
  • Intimnost: V funkcionalnem razmerju sta spolnost in čustvena navezanost vedno dostopna in nista pogojena kot »nagrada« za neko drugo dejanje. V nefunkcionalnem razmerju pa je spolna dinamika pogosto pomaknjena na dominantno stran enega izmed partnerjev in bo na nek način vključevala obliko kazni oziroma ponižanja.
  • Podpora: Funkcionalno razmerje je polno podpore. Pravi partner bo z vami v najtežjih časih življenja in vas podpiral pri zahtevnih odločitvah, hkrati pa si privoščil prijeten oddih z vami in znal uživati življenje. V nefunkcionalnem razmerju bo nekdo lahko zelo nesramen in poln neprimernih komentarjev, ki vas bodo odvračali od doseganja lastnih ciljev. Neprimeren partner bo izrabil vaše šibke točke v lastno prednost in vas na ta način odvrnil od vaših ciljev, ki se vam naenkrat ne bodo več zdeli pomembni.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Pexels