• C Novo mesto
  • 16:46
  • Sob, 28.01.2023

Tole vam lahko pomaga, da boste lažje sprejemali dobre odločitve

Nekatere odločitve so tako enostavne, da se sploh ne zavedamo, da smo jih sprejeli. Spet druge pa nam pobirajo ogromno časa, energije, predstavljajo veliko tveganje in nas pustijo anksiozne. Od pravilnih odločitev lahko zavisi naša celotna kariera, hkrati pa imajo lahko korenite posledice tudi na naše odnose z drugimi ljudmi v našem življenju. Da bi se izognili slabi odločitvi, si lahko pomagamo z nekaterimi nasveti za boljše sprejemanje odločitev.

  1. Podrobno razdelajmo situacijo

Pogost vzrok za sprejetje slabe odločitve je, da so ključni dejavniki spregledani ali ignorirani. Zato preden pričnemo s sprejemanjem odločitve, dobro razdelajmo in premislimo situacijo, v kateri smo se znašli. Poglejmo mimo očitnih stvari; razmislimo, kako lahko določene odločitve drugih ljudi vplivajo na situacijo, v kateri se bomo znašli, če se odločimo za neko pot.

  1. Ustvarimo konstruktivno okolje za naše odločanje

Ali lahko naši odločitvi posvetimo vso pozornost, ki jo potrebuje? Skušajmo preživeti več časa s pripravljanjem in razmišljanjem, ne prepustimo se kar takoj nekim namišljenim dejstvom in idejam. Zavedati se moramo, da večina naših odločitev vpliva tudi na druge ljudi, zato je zelo pomembno, da ustvarimo konstruktivno okolje, v katerem lahko razmislimo o vsakem aspektu naše odločitve.

  1. Ustvarimo dobre alternativne možnosti

Širši kot je naš spekter možnih izidov, boljša bo naša končna odločitev. Morda se na začetku zdi, da nam številne možnosti celotno situacijo le še poslabšujejo in prinašajo dodaten stres, vendar pa bomo ravno zaradi tega bolj zavzeto preverjali in raziskovali posamezno možnost, kar bo v večji sliki vodilo v boljšo izbiro.

  1. Raziščimo svoje možnosti

Ko smo zadovoljni s številom in obsegom naših možnosti, je čas, da vsako posebej natančno raziščemo in opredelimo njene prednosti, slabosti in tveganja. Skoraj vsaka odločitev namreč s sabo prinaša neko mero tveganja in potrebno je imeti zelo jasno začrtano vizijo, da lahko objektivno presodimo, kako lahko takšna tveganja vplivajo na našo prihodnost.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash