• 13.53C Novo mesto
  • 03:01
  • Ned, 07.06.2020

Zaščitne maske: kako jih izdelamo doma?

Zaščitne maske so v tem trenutku povsod po svetu vroča tema. Zaradi koronavirusa je po njih veliko povpraševanje, zato jih zmanjkuje v prosti prodaji. Povsod po svetu so ljudje tako začeli izdelovati svoje lastne zaščitne maske. Težava je v tem, da ljudje izdelujejo maske na različne načine in iz najrazličnejših materialov, in vse ideje, ki jih lahko najdemo na internetu, niso najboljše ali najbolj učinkovite. Nekatere doma narejene zaščitne maske se npr. hitro uničijo, prepuščajo ali pa celo razpadejo. Kako izdelati zaščitno masko, ki bo delovala trajnostno in jo lahko celo operemo in večkrat ponovno uporabimo? Berite dalje …

Pri izdelavi zaščitne maske sledite preverjenim strokovnim smernicam

Univerzitetni klinični center Ljubljana je na spletu objavil podrobna in natančna navodila, kako izdelati svojo masko. Za izdelavo boste potrebovali samo bombažno blago, nekaj spretnosti in potrpežljivosti. V UKC Ljubljana so pri izdelavi zaščitne maske izhajali iz že preizkušenega modela kirurške maske. Priporočajo, da za izdelavo zaščitne maske odmerimo en večji kos blaga, ki meri 19 krat 36 cm, in dva trakova, dolga 100 cm. Kot že rečeno, uporabljajte samo bombažno blago. Potrebovali boste tudi šivalni stroj, za dobro tesnjenje maske pa priporočajo, da v zgornji rob maske, tisti, ki bo na vašem nosnem korenu, všijete tudi žičnato zapiralno sponko za vrečke (če teh nimate doma, jih lahko najdete v mnogih živilskih prodajalnah). Žička mora biti obdana s tkanino, tako da nas ne bo motila med nošenjem maske. Vtaknemo jo v kos materiala in prepognemo, tako da je povsod zavita v tkanino.

Zaščitne maske izdelujte iz bombaža, ki ga lahko perete na visoki temperaturi.

Atelje Flikepike je prav tako objavil kratek video, iz katerega se lahko poučite o izdelavi svoje zaščitne maske v manj kot dveh minutah.

Pravilen potek nameščanja zaščitne maske

Začnite od zgoraj: masko začnite nameščati na zgornjem delu nosu, pokrijte tudi usta in nazadnje brado. Maska se mora tesno prilegati vašemu obrazu in ne sme “opletati” okrog, sicer ne bo ponujala ustrezne zaščite.

Medtem ko nosite masko, npr. med odhodom v trgovino, se je ne dotikajte, razen če imate čiste oz. razkužene roke.

Maske prav tako ne smete nositi pod brado ali nosom.

Koliko časa lahko nosimo masko?

Univerzitetni klinični center Ljubljana priporoča, da odstranimo masko po dveh urah oz. ko čutimo, da se je navlažila.

Za izdelavo zaščitne maske boste potrebovali šivalni stroj.

Kako odstranimo masko?

Odstranimo jo tako, da primemo za trakove, s katerimi zavezujemo masko, in se je ne dotikamo na sprednjem delu. Med odstranjevanjem bodite vzravnani oz. ohranite pokončno držo glave; v nasprotnem primeru se vam lahko zgodi, da boste po svoji obleki po nesreči raznesli mikrobe, ki bodo padli s površine maske, še svari Univerzitetni klinični center Ljubljana. Po uporabi zaščitne maske to odložimo na mesto, ločeno od ostalega perila oz. predmetov, tako da naokrog ne raznašamo mikrobov.

Kako peremo zaščitne maske?

Pomembno je, da so zaščitne maske izdelane iz materiala, ki prenese pranje na visoki temperaturi, najmanj 60°C, še bolje kar 95°C. Peremo z običajnim pralnim praškom, ki ga sicer uporabljamo za perilo, in nato na koncu osušeno masko še prelikamo z likalnikom.

Kako vzdrževati izdelane zaščitne maske?

Skupaj z navodili za samo izdelavo mask je Univerzitetni klinični center Ljubljana objavil tudi smernice za ravnanje z njimi, ki vam bodo omogočale varno in dolgotrajno uporabo.

Pomembno je, da si masko nadenete samo s čistimi oz. razkuženimi rokami. Ne dotikajte se maske z umazanimi rokami. Tudi potem, ko ste jo že odstranili, si prav tako vedno temeljito umijte in razkužite roke.

Celotna navodila Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana za izdelavo zaščitne maske, skupaj s slikami in modelom zaščitne maske, lahko najdete tukaj.

Priporočila za uporabo zaščitne maske s strani Svetovne zdravstvene organizacije

Zaščitna maska je lahko narejena v le nekaj minutah.

Svetovna zdravstvena organizacija (World Health Organization, oz. s kratico WHO), priproča, da nosimo masko, če kašljamo ali kihamo, in poudarja, da je uporaba maske učinkovita le, če skrbimo za čistočo rok. Če se med nošenjem zaščitne maske te po nesreči dotaknemo, si moramo nato skrbno umiti roke z vodo in milom ali pa jih razkužiti.

Če uporabljamo masko, ki je namenjena enkratni uporabi, je ne smemo uporabljati večkrat.

Kaj pa WHO pravi glede nošenja zaščitnih rokavic?

Mnogi ljudje si v trenutnem stanju nadenejo zaščitne rokavice, ko se odpravijo po nakupih. Pomembno je, da se zavedamo, da to ne pomaga kaj dosti, saj lahko mikrobe poberemo tudi z rokavicami; če se z umazanimi rokavicami dotaknemo nezaščitenega obraza, nam ne bodo prav nič pomagale. Namesto zanašanja na zaščitne rokavice WHO tako priporoča, da pazimo na higieno rok in se z njimi ne dotikamo obraza.

Starševstvo v času koronavirusa

Koronavirus predstavlja tudi unikaten izziv za vse starše. Karantena je lahko težavno obdobje; WHO poudarja, da je pomembno, da pred otroki ohranjamo pozitiven odnos, da se z njimi mirno pogovarjamo in odgovarjamo na morebitna vprašanja. Pomembno je tudi, da ohranjamo neke vrste urnik. Ohranjanje strukture bo pomagalo tako otrokom kot tudi vam. Več informacij o tem, kako ravnati kot starš v času koronavirusa, si lahko preberete tukaj: Svetovna zdravstvena organizacija (World Health Organization).

Še nekaj mitov

WHO na svoji spletni strani odgovarja tudi na nekaj mitov, kot npr. da visoka temperatura okolja in določene vremenske razmere lahko vplivajo na koronavirus. Na internetu v tem trenutku kroži veliko informacij, in pomembno je, da svoje informacije pridobivate iz zanesljivih virov.

Med drugim po spletu kroži ideja, da izjemno visoke temperature in zelo vroče vremenske razmere lahko uničijo virus. Nekateri ljudje se zaradi tega poslužujejo pretiranega sončenja; WHO svari pred takšnim početjem, in opozarja, da lahko prav tako ujamemo virus pri višjih temperaturah. Pretirano sončenje nam ne bo pomagalo v boju proti virusu, zato se ga ne splača posluževati. Tudi vroča kopel ne bo uničila virusa, ki je poleg tega odporen tudi na nizke temperature, kakršne ponavadi občutimo pozimi. Na kratko: ne spreminjajte svojih navad sončenja zaradi virusa, ker ne bo pomagalo, in raje sledite strokovnim smernicam; ohranjajte varnostno razdaljo in pazite na higieno rok.

Drugi mit, ki ne drži, je, da pitje alkoholnih pijač pomaga proti virusu. Tudi to ni res; pitje alkoholnih pijač vas nikakor ne more obvarovati pred koronavirusom, in prekomerno pitje alkohola lahko le škoduje zdravju.

Več informacij si lahko preberete tudi na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije (World Health Organization).

Srečno!

A. K.

Vir informacij: Univerzitetni klinični center Ljubljana, Svetovna zdravstvena organizacija (World Health Organization), Atelje Flikepike

Vir fotografij: Unsplash