• C Novo mesto
  • 01:05
  • Pet, 31.03.2023

Zlata pravila pri prepiranju s svojim partnerjem ali partnerko

Vsak se v razmerju sreča s prepiri in kdaj pa kdaj so lahko prepiri zelo hudi in neprijetni. Zaradi razlik v delovanju moških in ženskih možganov, moški in ženske dojemajo prepire na različen način ter se drugače spopadejo z njimi. Pogosto se ženske takoj želijo pogovoriti o neki težavi, medtem ko moški dostikrat raje malo počakajo, da se prah poleže, in se nato pogovorijo. Zaradi teh razlik lahko ženske zmotno mislijo, da jih moški ignorira, medtem ko moški nenehno govorjenje razumejo kot najedanje in obremenjevanje. Poglejmo si nekaj osnovnih pravil, ki bodo olajšala vaš naslednji prepir.

  1. Bodite direktni.

Ne objavljajte pasivno-agresivnih sporočil na družbenih omrežjih, raje se s težavo spopadite direktno in osebno. In v svetu, kjer družbena omrežja prevladujejo nad ostalimi oblikami komuniciranja, je to še posebej osvežujoča informacija. Izberite raje pogovor v živo kot pa dopisovanje preko sporočil, saj lahko na ta način pokažete tudi svoja čustva in nadzorujete svoj ton glasu.

  1. Nikar ne uporabite teh besed.

Pri prepiranju obstaja kar nekaj besed, ki jih nikoli ne smete izreči, saj boste zadevo le še poslabšali. Za kar 67% moških so te besede: »Ne razumeš me.« Za kar 60% žensk pa velja, da jim nikoli ne smete reči: »Pomiri se,« saj jih bo to le še bolj razjezilo.

  1. Določite pravila.

Poleg zavedanja, katerih besed ne smete nikoli uporabiti, je prav tako priporočljivo, da se pri prepiranju držite vnaprej določenih pravil. S tem se strinja kar 63% moških in 43% žensk. Dogovorita se torej, česa se pri prepiranju morata izogibati.

  1. Izogibajte se občutljivim temam.

To je verjetno najtežji korak, saj se ravno zaradi občutljivih tem najpogosteje prepiramo in najlažje užalimo človeka. Ni težko verjeti, da je najpogostejša občutljiva tema denar, zato se pri kreganju skušajte izogniti očitkom, kdo manj zasluži ali kdo preveč zapravi.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash