• C Novo mesto
 • 15:20
 • Sre, 12.06.2024

Zlati prinašalec v vašem domu

Prav nič presenetljivo ni dejstvo, da zlati prinašalec z razlogom velja za najbolj priljubljenega in ljubečega psa. Dobrodušen pes nima le zelo prijaznega obraza, ampak je odličen družabnik za otroke, starejše, športnike, obožuje tudi druge živali. Zaradi svoje čudovite narave je pogosto tudi pes vodnik, reševalec in terapevtski pes.

Videz zlatega prinašalca

 • Zlati prinašalec je atletski in močan pes, ustvarjen je bil za prenašanje ulovljenega lovskega plena.
 • Čelni in nosni del lobanje sta precej razvita, vendar ne delujeta grobo. Oči in veke so temno obarvane, njihov izraz je mehak.
 • Rep je raven, poraščen in tvori nekakšno zastavico.
 • Njegoba barva kožuha se ponaša s čudovitimi zlatimi odtenki. Kožuh je gost ter ima dolgo, gladko in rahlo valovito dlako. Preprečuje, da bi voda lahko prišla do kože, zato lahko žival plava tudi v ledeni vodi. Mladički so ponavadi svetlejše barve kot odrasla žival.
 • Samec v višino zraste od 56 do 62 centimetrov ter tehta do 32 kilogramov, samica pa v višino meri od  51 do 56 centimetrov ter tehta do 28 kilogramov.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Kakšen je zlati prinašalec?

Zlati prinašalec

Zlati prinašalec je ubogljiv in deloven pes, poleg tega je primeren tudi kot terapevtski pes ali pes vodnik, ki rešuje ranjene in pogrešane ljudi. Ker je prijaznega in aktivnega karakterja, je izjemno priljubljen družinski pes, prijazen do otrok, odraslih in drugih živali. Zelo se naveže na svojo družino, je ljubeč in družaben, zaščitniški, zvest ter se ponaša z visoko inteligenco. Če poskrbimo za njegovo redno gibanje, lahko biva kar v stanovanju. Za čuvaja ni najbolj primeren.

Zlati prinašalec je bil – kot smo že omenili – ustvarjen za prinašanje plena. To najraje počne tudi danes, zato vam lahko žogico prinaša tudi več ur skupaj. Ker je zelo inteligenten, ga je priporočljivo vpisati tudi v pasjo šolo. Vzgoja sploh ni zahtevna, zato je ta pasma primerna tudi za začetnike. Pozorni moramo biti le na njegovo željo po žvečenju, saj mu je potrebno postaviti mejo, kaj lahko žveči in kaj ne. Ker ljudje pasmo podcenjujejo, žal velikokrat pride tudi do ugrizov

Od kod prihaja zlati prinašalec?

Zlati prinašalec

Pasmo je razvil Lord Tweedmouth. Gospod je bil zaprisežen ljubitelj lova, zato je s križanjem različnih pasem poskušal vzrediti psa, ki bi imel zelo rad vodo in prinašanje. Obenem naj bi pes tudi plaval v ledeni vodi, se prebijal skozi gosto rastlinje in podobno. Vzrejen je bil torej s križanjem labradorca, gladkodlakega prinašalca, ruskega rumenega psa in irskega setra. Zlati prinašalec je bil kot samostojna pasma priznan šele 1927. Sprva je bil res priljubljen le med lovci, kasneje pa se je z bliskovito naglico uveljavil kot družinski ljubljenček ter razstavni pes.

Ste vedeli? V Sloveniji je zlati prinašalec po priljubljenosti na prvem mestu, po razširjenosti pa na drugem.

Za koga je zlati prinašalec primeren?

Zlati prinašalec je idealen družinski pes in odlična družba otrokom. Bodite pa pozorni na to, da jih pes med igro ne bo poškodoval. Veseli ga bodo tudi športni navdušenci. Kako tudi ne, saj je naravnost odličen spremljevalec pri teku in drugih športnih aktivnostih. Še enkrat naj poudarimo, da pasma potrebuje dovolj gibanja ter pozornosti. Najbolje je, če ima lastnik hišo z vrtom, čeprav se pes zelo dobro počuti tudi v stanovanju.

Priporočamo ga:

 • aktivnim ljudem,
 • družinam z majhnimi otroki,
 • ljudem, ki bi s svojim psom želeli tekmovati v poslušnosti,
 • ljudem, ki nimajo večjih izkušenj z vzgojo psa, ustrezajo pa eni izmed prejšnji alinej.

Zdravje in nega

Zlati prinašalec

Žal zlatega prinašalca pestijo tudi določene bolezni. Nagnjeni so k rakavim obolenjem, predvsem so za pasmo značilni tumorji mastocitov. Potem so tu še Von Wildenbrandova bolezen, prirojene napake oči, bolezni srca ter seveda displazija kolkov. Zlati prinašalec zlahka dobi prekomerno telesno težo, zato je potrebno biti pozoren na njegovo prehrano. A na splošno lahko zapišemo, da je pasma zdrava in močna, ob ustrezni oskrbi dočaka tudi starost do 14 let.

Dlaka za nego ni posebej zahtevna, seveda pa potrebuje redno krtačenje. Pes naj se kopa poredko – le kadar je to nujno potrebno. Ne pozabite tudi na krajšanje krempljev ter ustrezno čiščenje zob.

Če se odločate za pasmo zlati prinašalec, potem psa kupite pri priznanem  vzreditelju, ki bo mladiče pravilno socializiral, oba starša pa naj imata opravljen vzrejni pregled. Za psa z rodovnikom boste odšteli okrog 1000 €. Kot zanimivost naj povemo tudi to, da imajo razstavni psi ponavadi močnejšo telesno zgradbo ter bolj bujno dlako, medtem ko so delovni psi nekoliko lažji, imajo pa krajšo, gosto ter temnejšo dlako.

Pripravila: Monika M.

 

Zlati prinašalec v vašem domu
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.