• C Novo mesto
  • 00:43
  • Čet, 30.03.2023

3 nasveti za izgubo kilogramov v času menopavze

Izguba kilogramov v času menopavze je lahko precej bolj enostavna in hitro dosegljiva, kot se nam mogoče zdi na prvi pogled. Vse, kar je potrebno storiti, je to, da si zadamo nove, zdrave navade, ki se bodo pozitivno odražale tudi na naših kilogramih. S pomočjo novitet v našem življenju si bo postopoma opomogla tudi telesna struktura in posledično teža.

V času menopavze se v ženskem telesu dogajajo razne velike spremembe v ravnovesju hormonov. Te spremembe imajo po navadi velik vpliv na splošno počutje in zdravstveno stanje, prav tako pa vplivajo na delovanje telesa in celotnega organizma. Ženske lahko hitro zapadejo v začaran krog, ki jim zraven zdravstvenih težav prinese tudi dodatne kilograme. Kaj je torej rešitev? 

Občasen post

Če se ženska občasno odloči za post in iz svoje prehrane izloči meso, potem lahko to na njeno telesno delovanje vpliva z učinkom hujšanja. S samo občasnimi odločitvami o postu lahko na dolgi rok zelo uspešno vplivamo na boljše počutje in boljše delovanje našega organizma. Z izključitvijo mesa iz našega jedilnika in nadomestitvijo le-tega z več sadja in zelenjave bomo vsekakor izgubili kakšen odvečen kilogram.

Uživanje melatonina

Ko se ženska nahaja v obdobju menopavze, se velikokrat sreča s težavami s spancem. Ne samo nespečnost, tudi nekvalitetno spanje nasploh zelo slabo vpliva na njeno razpoloženje in zdravstveno stanje. Po 50. letu namreč hormon melatonin ni več sposoben uravnavati ciklov spanja, zato ga je priporočljivo uživati skozi razne prehranske dodatke.

Slab spanec negativno vpliva tudi na splošno počutje, saj nenaspanost s seboj prinaša tudi tesnobo, strah in v najhujših primerih depresijo, kar negativno vpliva tudi na prehranjevalne navade. Ženske posledično uživajo slabo in nekvalitetno hrano, s čimer pridobivajo tudi na teži. Priporočljivo je zaužiti vsaj 5 mg melatonina pred spanjem, saj tako telo umirimo in lažje zaspimo.

Izvajanje vaj za moč

V času menopavze je prav tako priporočljivo izvajati vaje za moč, saj z utrjevanjem mišic prav tako ključno vplivamo na izgubo odvečnih kilogramov. Na spletu obstaja ogromno vaj za različne starostne skupine, katerim zlahka sledi prav vsaka posameznica ter tako hitro pripomore k temu, da se odvečni kilogrami v tem težavnem ženskem obdobju vendarle vsaj malenkost stopijo.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels