• C Novo mesto
  • 14:09
  • Pet, 19.04.2024

3 pozitivne posledice stiskanja protistresne žogice

Morda je še niste poskusili, zagotovo pa ste že slišali zanjo. Govorimo o protistresnih žogicah, ki so zelo priporočljiva rešitev, ko se poskušamo umiriti in sprostiti. Stiskanje protistresne žogice lahko pomaga pri uživanju v trenutkih spokojnosti in sprostitve v situacijah, ko se počutimo nervozno, nestrpno ali pa nas napada občutek tesnobe.

Protistresna žogica ni nič drugega kot kos dokaj mehke penaste gume, ki je lahko različnih oblik in velikosti. Cilj pri nakupu te žogice je preprosto stisniti jo med prsti in sicer takrat, ko čutimo napetost ali nas določen dejavnih spravlja ob živce in smo pod stresom. Pogosto se jo uporablja tudi v medicini, in sicer za lajšanje napetosti v rokah.

Če nekaj minut stiskamo protistresno žogico, nam lahko kaj hitro uspe razbremeniti napetost in s tem pozitivno vplivati tudi stres, s katerim smo obdani. Nekaterim se bo morda to zdelo neumno, toda resnica je, da stiskanje protistresne žogice zares deluje. Poskusiti vsekakor ni greh.

Pomaga pri sproščanju adrenalina

Eden od razlogov zakaj je stiskanje stresne krogle koristno je to, da nam pomaga sprostiti adrenalin. Ko smo zelo napeti, lahko to napetost najbolje preženemo s telovadbo. Ko pa smo v situaciji, kjer telovadba ni mogoča, nam lahko pri sproščanju adrenalina pomaga stiskanje protistresne žogice, ki jo zaradi majhne velikosti zmeraj lahko nosimo s seboj in jo imamo pri roki.

Dovoljuje nam, da preusmerimo pozornost

Eden od razlogov, da smo napeti in imamo občutek tesnobe, je, da je naš um osredotočen na eno dejstvo: dražljaj, ki ga dojemamo kot grožnjo. Eden od načinov za prenehanje občutka tesnobe je, da se temu dražljaju ne posvečamo v veliki meri. Z žogico bomo lahko pozornost enostavno preusmerili na druge dejavnosti, ki nam ne povzročajo stresa ali pa količino bistveno zmanjšajo.

Izboljša koordinacijo

S stiskanjem žogice ne bomo zgolj sprostili svoje jeze in se ob tem razbremenili, ampak bomo tudi izboljšali svojo koordinacijo. Ko smo zelo živčni, je ena od stvari, ki se nam lahko zgodi ta, da izgubimo nadzor nad svojim telesom. Gibi mišic so po navadi hitrejši, premikamo se iz ene strani na drugo, hitreje govorimo ali smo enostavno zmedeni. Protistresna žogica nam bo pomagala, da se rešimo teh neželenih simptomov.

Pri izbiri protistresne žogice je pomembno, da izberemo takšno žogico, ki ustreza velikosti naše roke in našemu okusu. Pomembno je, da se ob njeni uporabi počutimo udobno, saj jo bomo lahko le tako najbolje izkoristili in nam bo lahko pomagala pri lajšanju stresnih situacij, s katerimi se srečujemo praktično na vsakem koraku v vsakdanjem življenju.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels, Pixabay