• C Novo mesto
  • 15:45
  • Čet, 21.09.2023

4 nasveti za zmanjšanje napadov lakote med obroki

Tempo življenja je dandanes izjemno hiter in še hitreje se nam lahko zgodi, da nam v dnevu zmanjka čas za konkreten obrok. Čeprav naj bi imeli v dnevu vsaj tri ‘glavne’ obroke, pa marsikomu čas in konstantno hitenje ne dopuščata niti tega. Ko nimamo časa za zajtrk, kosilo ali večerjo, te obroke nadomestimo s hitrimi prigrizki, ki pa so vse prej kot dober nadomestek vodilnih obrokov.

Zraven hitrega tempa življenja pa so tudi stresna obdobja tista, ki v nas največkrat zbudijo željo po hrani. Za študente je to (po navadi) čas izpitnega obdobja, za nekatere je to obdobje, ko v službi ne vidijo konca dela, za nekoga tretjega pa kakršnekoli osebne težave.

Med tem obdobjem si največkrat zaželimo, da bi se znašli na rajskem otoku in pozabili na vse probleme, vendar večinoma nimamo te izbire. Zato se zatečemo k drugi obliki ‘zdravljenja’ – k hrani in hitrim prigrizkom, ki lahko hitro pustijo posledice na naših kilogramih in splošnem počutju. Kako torej preprečiti, da bi se prepogosto posluževali teh nezdravih in največkrat tudi nepotrebnih napadov lakote med obroki?

 Poskrbimo, da želodec ne bo nikoli prazen

Pomembno je, da nikoli nimamo praznega želodca. Poskusimo si dnevne obroke razdeliti na pet manjših obrokov, saj bomo s tem lažje dosegli občutek sitosti. Priporočljivo je, da med enim in drugim obrokom ne pretečejo več kot tri ure. Če nam v dnevu zagode čas in ne uspemo pojesti več manjših obrokov, spijmo vmes veliko vode, da bomo lažje zdržali do naslednjega pravega obroka.

Zadostna količina spanca

Ste vedeli, da se hormoni, ki nadzorujejo apetit, aktivirajo s pomočjo spanca? To pomeni, da manj, kot bomo spali, več napadov lakote bomo občutili čez dan. Več spanca torej pomeni tudi manj stresa in posledično manj zaužite hrane.

Pazljivo glede količine zaužitega sladkorja

Veliko napadov apetita povzroča padec sladkorja, kar se imenuje hipoglikemija. Ko nam primanjkuje glukoze, naše telo prosi, da vnesemo nekaj, kar bi povrnilo normalno raven sladkorja v krvi. Tudi to bomo najlažje preprečili z več manjšimi obroki čez dan.

Prehranski dodatki

V primeru, da opazimo, da nam noben izmed zgoraj naštetih trikov ne pomaga pri obvladovanju napadov lakote, se lahko vedno ustavimo v najbližji lekarni, kjer nam bodo znali svetovati v zvezi z uporabo prehranskih dodatkov. Obstajajo namreč tablete, ki jih zaužijete pred vsakim obrokom in med jedjo boste hitreje dobili občutek, da ste že siti. Na splošno pa lahko uživamo tudi zdrave prigrizke, ki nas bodo za dlje časa nasitili, na primer oreščki ali suho sadje.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay