• C Novo mesto
  • 13:13
  • Sob, 23.09.2023

4 zaobljube o hujšanju, ki se jih zlahka držite

Sedaj smo že pošteno zakorakali v novo leto in že takoj se lahko vprašamo, če se še držimo novoletnih zaobljub, ki smo si jih nedolgo nazaj zadali. Pogosto si zamislimo velike spremembe, s katerimi bomo spremenili svoj življenjski slog na bolje in tako poskrbeli za boljše počutje in boljši videz. Vendar pa kmalu izgubimo motivacijo, saj se cilji zdijo previsoki, hkrati pa imamo manj časa, kot smo pričakovali. Pomembno je torej, da si zadamo takšne cilje, ki jih lahko dosežemo in da ustvarimo navade, ki se jih lahko držimo.

  • Vsako noč morate spati 7 do 8 ur. Kvaliteten spanec je ključen za dobro telesno in duševno počutje. Pomanjkanje spanca dvigne nivo kortizola v krvi, kar lahko vodi v dnevno prenajedanje, hkrati pa smo preutrujeni za trening. Nekaj zaporednih neprespanih noči pa vpliva celo na funkcijo inzulina, ki je ključen hormon za metabolizem. Spanec lahko izboljšate tako, da vsaj pol ure pred spanjem ne uporabljate elektronskih naprav in da greste vsak večer spat ob enaki uri.
  • Spijte več vode, saj je hidratacija zelo pomembna za ustrezno delovanje našega telesa. Je idealen način za razstrupljanje, pomaga pri prebavi obrokov, hkrati pa je odlična za prebujanje našega metabolizma. Izpustite raje kakšno skodelico sladkane kave, čaja ali soka ter si privoščite dodaten kozarec vode.
  • Pametno načrtujte svoje obroke za vsak dan v tednu. To vam bo olajšalo tudi nakupovanje in zmanjšalo količino ostankov hrane, s čimer lahko prihranite veliko denarja. Za pomoč pri sestavljanju jedilnika se lahko obrnete na nutricionista ali športnega trenerja. Za dodatno motivacijo se za jedilnik dogovorite skupaj s prijateljem in prijateljico.
  • Ustvarite pozitivno okolje, ki spodbuja uspeh in trdo delo, saj tako ne boste imeli prostora za izgovore. Pripravite si športna oblačila že zvečer pred spanjem, prav tako poskrbite za lično spakirano malico in se ne glede na vreme odpravite v naravo na trening.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash