• C Novo mesto
  • 19:21
  • Sob, 04.02.2023

5 najslabših živil za vaše ledvice

Ne glede na to, ali imate težave z ledvicami ali ne, bi se morali teh živil izogibati, če le gre oziroma jih uživati v zelo majhnih količinah. Ledvice so zelo pomemben organ, ki ima nekatere ključne funkcije v telesu, kot je uravnavanja tekočin in elektrolitov, čiščenje telesa in filtriranje vode. Zato je še toliko bolj pomembno, da lepo skrbite za njih. Čemu bi se torej morali izogibati?

Procesirano meso

Procesirano in predelano meso, kot je slanina, klobase, hrenovke, delikatesno meso, meso za burgerje in podobno, je lahko resna grožnaj našim ledvicam. Vsebujejo namreč ogromno škodljviih konzervansov, soli in živalskih beljakovin, ki lahko zmotijo delovanje ledvic. Več študij je pokazalo, da ima velik vnos živalskih beljakovin v telo slab vpliv na ledvice in celo zvišuje možnost za razvoj bolezni ledvic. Namesto tega naj bi raje uživali več rastlinskih beljakovin.

Slane juhe

Čeprav marsikdo trdi, da so juhe lahko zdrav del kosila (kar je tudi res), vendar je zelo pomembno, da pazite, kakšno juho si privoščite. Najbolje je, če si jo pripravite kar sami in točno veste, katere sestavine vsebuje. Slane juhe, ki jih pogosto dobite v restavracijah ali menzah, lahko namreč zelo slabo vplivajo na ledvice.

Zamrznjena pica

Marsikdo jih obožuje, zamrznjene pice so namreč zelo enostavne za pripravo in včasih tudi zelo okusne. A žal tudi izjemno škodljive za naše zdravje, še posevej za ledvice, saj vsebujejo ogromno soli, konzervansov in trans maščob. Če si že zaželite pice, se raje odpravite v kvalitetno picerijo ali si pico pripravite kar doma – s karseda svežimi in sezonskimi sestavinami.

Sojina omaka

Sojina omaka je zelo priljubljen dodatek v kuhinji, saj lahko z njo dobro začinimo jedi. Že ena velika žlica sojine omake pa vsebuje 50 % priporočene količine soli, ki naj bi jo dnevno vnesli v telo. Če pomislite, da poleg tega jeste še soljene testenine, meso, prigrizke, krompir … je to zagotovo zelo slabo za vaše ledvice.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels