• C Novo mesto
  • 11:30
  • Ned, 14.04.2024

5 znakov, da preslabo prežvečite hrano

Način, kako jeste, je enako pomemben kot kvaliteta hrane, ki jo uživate. Ključnega pomena je, da si za vsak obrok vzamete čas in ne hitite, da dobro prežvečite hrano in se v tem času posvetite izključno prehranjevanju, ne pa gledanju televizije, branju novic ipd. Če si vzamete čas za obrok in hrano dobro prežvečite, lahko s tem zelo dobro vplivate na svoje zdravje in počutje, v nasprotnem primeru pa si lahko nevede povzročite cel kup nevšečnosti. Predstavljamo vam 5 znakov, ki vam jih sporoča vaše telo, kadar ne prežvečite hrane dovolj dobro in med obroki hitite.

Če si ne vzamete dovolj časa za obrok, lahko to slabo vpliva na številne vidike.

Spopadate se s težavami z želodčno kislino

Kdorkoli je že imel težave z želodčno kislino, se dobro zaveda, da to niti slučajno ni prijetna zadeva. Zato je izredno pomembno, da storite vse, kar je v vaši moči, da tovrstne težave preprečite. Prvi korak je, da si vzamete čas za vsak obrok in vsak grižljaj zelo dobro prežvečite. Prehitro goltanje hrane lahko namreč spodbudi prekomerno nastajanje kisline v želodcu in s tem bolečine ter neprijeten pekoč občutek v želodcu.

Imate prebavne težave

Prehitro goltanje hrane in premalo žvečenja lahko povzroči številne težave v črevesju: od vetrov, napihnjenosti do zaprtosti in bolečin v trebuhu. Poleg tega se slabo prežvečena hrana potem težje prebavi, posledično pa telo vsrka manj koristnih hranil. Zaradi otežene prebave se lahko spremeni tudi mikroflora v  črevesju in pride do razrasta slabih bakterij.

Primanjkuje vam določenih vitaminov in mineralov – kljub temu, da uživate hrano, ki jih vsebuje

Iz slabo prežvečene hrane naše telo težje absorbira vse vitamine in minerale, ki jih potrebuje. Četudi uživate zelo zdrava, uravnotežena in raznovrstna živila, lahko vašemu telesu primanjkujejo določena hranila, če med obrokom ne žvečite dovolj.

Velikokrat imate težave s prenajedanjem

Če ne žvečite dovolj dolgo, ponavadi pojeste obrok prej kot ostali, to pa lahko privede do tega, da pojeste količinsko več, čeprav vam morda ne bi bilo treba. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki si ne vzamejo dovolj časa za obrok, pogosto težave s prenajedanjem, saj bolj pogosto posegajo po prigrizkih in vmesnih obrokih. Hrana se v črevesju namreč težje prebavi, telo vsrka manj hranil, občutek sitosti je manjši, apetit pa večji. Raje si vzemite čas, da hrano temeljito prežvečite in občutek bo takoj drugačen.

Težje uživate v obroku

Hitro žvečenje in goltanje hrane vas lahko prikrajša tudi za okus in užitek. Slabše boste izkusili, kako hrana izgleda, kako se okuša, kakšna je njena tekstura. Vzemite si čas za vsak obrok in čim bolj uživajte v prepletanju različnih okusov, takoj se boste počutili povsem drugače.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels