• C Novo mesto
  • 15:25
  • Čet, 21.09.2023

6 idej za pogostejšo fizično aktivnost

Ko je govora o izgubi odvečnih kilogramov, večina izmed nas najprej pomisli na to, da bi se začeli gibati. Ne obstajajo čudežni recepti, ki bi pomagali pri hitri oz. nenadni izgubi odvečne teže, glavna dejavnika za to sta še vedno uravnotežena prehrana in veliko gibanja, ki pa hkrati veliko pripomoreta tudi k boljšemu počutju in zdravemu telesu.

Življenjski tempo je vedno hitrejši in včasih nam zmanjka časa že za opravljanje vsakdanjih opravil. Kako v vsej tej časovni stiski skrbeti še za zdrav in aktiven življenjski slog? Včasih je pravi izziv najti čas za obisk telovadnice ali bližnjega hriba, kaj šele, da bi to počeli dokaj redno.

Zavedati se moramo, da nismo roboti in da naše telo potrebuje premor od dela ali učenja. Nekaterim pri tem pomaga počitek, spet drugim sprostitev v naravi ali telovadnici. Obstajajo različni načini, kako skrbeti za svojo fizično aktivnost, tudi če nimate zmeraj časa za telovadbo.

Vsak teden si določite dejavnosti, ki se jih boste lahko držali. Če je le možno, si vzemite tiste pol ure časa za večerni tek ali hitro hojo, sploh če se zavedate, da vas to napolni z energijo. Kaj pa še lahko počnemo, da bi kar se da hitro in brez obiska telovadnice izklesali svoje telo?

Večerni sprehod

V primeru, da večere preživljate pred televizijo s telefonom v roki, se raje odpravite na sprehod. Ni treba, da je daljši kot 15 minut, vam bo pa zelo koristil, da boste lažje zaspali, rezultati pa se bodo hitro pokazali tudi pri vaših kilogramih.

Joga

Če se ob vadbi ne želite znojiti, ampak bi raje raztegnili mišice in pridobili na prožnosti, je joga najboljša možna izbira za vas. Gre za dejavnost, ki vas lahko v trenutku zasvoji in ki ga z lahkoto izvajate doma, ko vam čas to dovoljuje.

Kolo

Še posebej v toplejših mesecih pozabite na avto in krajše razdalje raje premagujte s kolesom. Morda bo trajalo nekoliko dlje, boste pa zato naredili veliko za vaše telo in dobro počutje. Zjutraj vas bo kolo prebudilo in napolnilo z energijo za cel dan.

Uporaba stopnic

Če ste se do zdaj spretno izogibali stopnicam in raje uporabljali dvigalo, se tokrat temu odpovejte in uporabite prvo opcijo. Prav tako se izogibajte uporabi tekočih stopnic, saj zmorete tudi brez njih.

Vadbe doma

Na internetu imate na voljo veliko izbiro različnih vadb, ki se jih lahko lotite bodisi pred bodisi po končanih vsakdanjih opravilih. Poiščite posnetke skupinskih vadb (zumba, TNZ, pilates) in sledite voditeljem oz. trenerjem na posnetku.

Vodo pijte iz kozarcev

Namesto, da bi vodo nalili v večjo plastenko, jo pijte iz kozarcev, saj boste tako večkrat vstali in se sprehodili do umivalnika. Morda se sliši zamudno, vendar boste tako prekinili celodnevno sedenje in s tem prebudili svoje mišice.  

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay