• C Novo mesto
  • 17:50
  • Pon, 25.09.2023

6 znakov, da vaša dieta ni zdrava

Včasih se lotevamo različnih diet in prehranjevalnih načinov, za katere mislimo, da bodo naredili nekaj dobrega za naše zdravje, v resnici pa se zgodi ravno obrtano. Kako veste, da vaša dieta ni zdrava in da vam v resnici škodi?

Slab zadah

Slab zadah se lahko pojavi kot posledica presnovnega procesa, imenovanega ketoza. Ko telo nima dovolj glukoze za energijo, začne kuriti shranjene maščobe, kar povzroči kopičenje kislin, imenovanih ketoni, ti pa lahko povzročijo slab zadah, ki spominja na vonj acetona. Poznate keto dieto? To je primer diete, kjer pride do ketoze. Čeprav jo veliko nutricionistov zagovarja, ne ustreza vsakemu posamezniku, zato se je ne lotevajte na lastno pest, ampak se najprej posvetujte z zdravnikom oziroma nutricionistom.

Izpadanje las

Izpadanje las je lahko znak, da vam primanjkuje želesa. Železo se uporablja za tvorbo rdečih krvnih celic, ki pomagajo shranjevati in prenašati kisik v krvi. Če imate premalo železa, se vaši lasje lahko začnejo redčiti, v splošnem počutju pa začnete opažati utrujenost in slabotnost.

Vnos železa lahko povečate z zelenjavo, kot sta špinača in brokoli, stročnicami, kot so čičerika, leča in fižol, ter rdečim mesom. Ženske v svojih 20., 30. in 40. letih naj poskrbijo, da sledijo prehrani, bogati z železom, saj lahko menstruacija niža raven železa v telesu.

Zaprtost

Če imate težave z odvajanjem blata, je lahko vzrok pomanjkanje vlaknin v prehrani in dehidracija telesa. Za dobro prebavo so potrebne tako vlaknine kot tudi voda; vlaknine absorbirajo vodo, kar jim pomaga lažje prehajati skozi črevo. Če se spopadate s zaprtostjo, povečajte vnos vode in dodajte nekaj živil z visoko vsebnostjo vlaknin, kot so polnozrnata žita, suho sadje, stročnice, oreščki, sveža zelenjava in sadje.

Razpoke na kotičkih ust

Če na kotičkih ustnic opažate razpoke, je lahko tudi to znak pomanjkanja železa ali pa bakterijske ali glivične okužbe kože. Poskusite redno uporabljati balzam za ustnice, če se stanje ne izboljša v enem tednu, pa s eposvetujte z zdravnikom.

Utrujenost

Utrujenost in pomanjkanje energije je lahko posledica prevelikega vnosa sladkorja. Pogosto se lahko po zaužitju velikih količin kompleksnih ogljikovih hidratov (kot je sladkor), nenadoma počutite brez energije in motivacije. To je zato, ker sladkor sprva dvigne raven inzulina v telesu, potem pa nenadni padec krvnega sladkorja povzroči utrujenost in oslabljenost. Ljudje delajo napako, ko se odzivajo na pomanjkanje energije tako, da jedo več sladkorja.

Želodčna kislina

Pretirano uživanje alkohola je pogost vzrok za pojav kisline v želodcu, ni pa edini. Povzroča jo tudi kajenje, uživanje kofeina, nosečnost in prekomerna telesna teža. Prvo, kar lahko uredite, je prehrana. Izogibajte se kavi in alkoholu ter uživajte zdravo, uravnoteženo hrano.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels