• C Novo mesto
  • 23:19
  • Pon, 25.09.2023

7 trikov za bolj bele zobe

Pravijo, da je nasmeh ogledalo duše in nihče si ne želi rumenega ogledala. Želja po bolj belih zobeh ne bi smela biti zgolj novoletna zaobljuba, temveč bi k temu morali stremeti čez celo leto. Dovolj bo že to, če se vsaj malo potrudimo in sami prispevamo k temu, da bodo naši zobje lahko zasijali v polnem in predvsem belem sijaju.  

Redni obiski pri zobozdravniku so seveda priporočljivi, če ne celo obvezni, ampak za lep nasmeh lahko veliko naredimo tudi sami. V nadaljevanju si lahko preberete, kako z majhnimi koraki in s pomočjo enostavnih nasvetov doseči, da bodo vaši zobje vedno bolj beli.

 

Redno zamenjajte zobno ščetko

Navadite se na redno menjavanje zobne ščetke. Če jo še tako redno umivate po vsaki uporabi, se na pokrovu vseeno nabirajo bakterije, ki vplivajo na našo ustno higieno. Priporočljivo je, da zobno ščetko menjamo vsaj na 2 meseca, če ne še bolj pogosto. Tako bomo zmeraj zagotavljali ustrezno ustno higieno.

Ne kajenju

Če ste ena izmed tistih oseb, ki se ni pripravljena odreči kajenju, potem je bel nasmeh za vas težko dosegljiv, sploh na dolgi rok. Tobak resno vpliva ne zgolj na naše zdravje, ampak tudi na barvo naših zob, zato je prenehanje oz. vsaj drastično zmanjšanje kajenja izjemno pomembno, če si zaželite bolj belega nasmeha. Pa tudi splošnega zdravja in dobrega počutja.

Ustna vodica ne nadomesti umivanja zob

Strokovnjaki opozarjajo, da je vedno več primerov ljudi, ki zgolj izpirajo usta, namesto da bi ščetkali zobe. Napaka! Ustne vodice ne sčistijo zob v enaki meri in so na dolgi rok lahko tudi škodljive za vaše zobe. Zobe je potrebno temeljito ščetkati vsako jutro in vsak večer, po potrebi pa še sredi dneva. Ob takšni higieni se bodo rezultati zagotovo že hitro začeli kazati.

Poskrbite za ustrezno prehrano

Prehrambnih izdelkov, ki bi pobelili vaše zobe ni, lahko pa nekateri veliko pripomorejo k bolj belim zobem. To so jagode, brokoli in cvetača, pa tudi zelena, surovo korenje in jabolka. Izogibajte se kavi, pravemu čaju, kurkumi, kariju.

Pijte vodo

To je nasvet za več težav, s katerimi se srečujemo, pa naj bo to previsoka telesna teža, slaba in počasna prebava, izčrpanost ali pa ‘le’ rumeni zobje. Voda je naravni balzam za naše telo, ki pozitivno vpliva na njegovo dobro počutje in brezhibno delovanje. Izogibajte se sladkim pijačam, sokovom, gaziranim napitkom.

Ne ščetkajte zob takoj po obroku

Čeprav je priporočljivo, da čim hitreje speremo ostanke hrane z zob, pa ne smete pretirano hiteti. Lahko pride do kemične reakcije med zobno pasto in nekaterimi živili, ki pa lahko povzroči porumenelost zob.

Umijte tudi jezik

Velikokrat pozabimo na jezik. Pomembno je vedeti, da se tudi na jeziku nabirajo bakterije, ki se prenašajo na zobe in jih je zato potrebno redno čistiti. Vse to bo pozitivno vplivalo na ustno higieno in posledično izgled vašega nasmeha.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay