• C Novo mesto
  • 05:04
  • Sob, 23.09.2023

Ali lahko jem rdeče meso, če imam povišan holesterol? Strokovnjaki odgovarjajo

Povišan holesterol je lahko precej zastrahujoč, saj ima močno povezavo z infarkti, žilnimi in srčnimi boleznimi ter zdravstvenimi zapleti. Na srečo obstaja mnogo načinov za nadzor in znižanje količine holesterola s spremembami življenjskega sloga. Redna telesna vadba, omejitev uživanja alkohola in opustitev kajenja so spremembe, ki vam lahko zelo močno pomagajo pri izboljšanju žilnega in vsesplošnega zdravja.

Strokovnjaki pravijo, da lahko – ampak samo pod določenimi pogoji

V nasprotju s splošnim prepričanjem, da ne smete uživati rdečega mesa, če imate povišan holesterol, nekateri strokovnjaki pravijo, da ga lahko. Največja skrivnost je v količini rdečega mesa, ki ga zaužijete, in v jedeh, ki jih zaužijete poleg rdečega mesa. Pogosto namreč ni eno živilo tisto, ki je odgovorno za razvoj ali napredek nekaterih bolezni, v večini primerov je kriva kombinacija jedi in kvaliteta živil, ki jih uživate.

Prepričanje, da ob povišanem holesterolu ne smemo uživati rdečega mesa, izhaja iz ogromne količine raziskav, ki dokazujejo, da lahko nasičene maščobe v hrani še dodatno dvignejo nivo holesterola v krvi. In ker rdeče meso lahko vsebuje veliko nasičenih maščob, ga je ljudem najlažje preprosto izločiti z jedilnika. Seveda pa obstajajo kosi rdečega mesa, ki vsebujejo manj nasičenih maščob in imajo tako bistveno manjši vpliv na nivo holesterola v krvi. Prav tako je zelo priporočljivo, da ob rdečem mesu zaužijete mnogo zelenjave, žitaric ali sadja in na ta način zmanjšate vnos nasičenih maščob na drugem delu krožnika – torej pri prilogi.

Če se odločite, da boste občasno zaužili rdeče meso, je pomembno, da prilagodite tudi ostalo dieto tako, da je zdrava in da vsebuje nizek delež nasičenih maščob. Suha govedina vsebuje relativno malo le-teh, zato je primerna za uživanje. Poskrbite, da ob njej zaužijete obilo solate in zdravih žitaric, izogibajte se na primer mastnemu krompirju ali sladkim omagam, ki so pogosto dodane v burgerjih.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash