• C Novo mesto
  • 23:31
  • Pon, 27.06.2022

Čakre

Vsi smo že slišali za besedo čakre. Nekaterim je ta pojem blizu, spet drugim pa zelo daleč. Kaj čakre sploh so? To so energetska središča in centri zavesti v našem telesu, označujejo pa centre moči. Čakre vplivajo na delovanje različnih organov in sistemov v telesu. Tako vplivajo na delovanje hormonov, izločanje, krvni obtok, pozabiti pa ne smemo niti na misli in čustva.

Čakre so torej centri, v katerih se zbira kozmična (življenjska) energija prana. Le-ta se potem spreminja v uporabno energijo za različne telesne, pa tudi duhovne in duševne procese. Po ayuverdi poznamo sedem čaker, torej sedem energetskih središč, ki jih lahko najdemo od vrha glave pa vse do dimelj.

Čakre so nameščene v neposredni bližini žlez z notranjim izločanjem. Te žleze uravnavajo nivo različnih hormonov v telesu. Čakre se imenujejo čelna čakra, korenska čakra, čakra pleksus solaris, sakralna čakra, srčna čakra, vratna čakra in kronska čakra. Prav vsaka od teh glavnih čaker uravnava svojo žlezo in ima svoje področje delovanja. Poleg glavnih sedem čaker poznamo še okrog 88 stranskih čaker, ki so razporejene povsod po telesu.

Čakre so torej centri, v katerih se zbira kozmična (življenjska) energija prana.

Čakre dovajajo življenjsko energijo

Čakre imajo svojo pomembno nalogo, to je dovajanje življenjske energije in skladiščenje te energije v telesu. Na tak način se namreč vzpostavita duševno in telesno ravnotežje. Če ima človek dovolj razvite čakre, potem je telo napolnjeno z življenjsko energijo, ki se skladišči v sončnem pletežu (pleksus solaris). Od tu jo telo usmerja v druga področja telesa. Če je telo zdravo, se čakre vrtijo z veliko hitrostjo, pri tem pa se prana oziroma življenjska energija dviga skozi endokrini sistem. Do bolezni pride takrat, ko se ena ali več čaker prične vrteti počasneje. S tem se namreč ustavi prehod življenjske energije.

Kako spet pospešimo vrtenje čaker?

Zdravje in življenjski elan si povrnemo tako, da poskrbimo, da se čakre spet pospešeno vrtijo. Človekovo telo se z življenjsko energijo polni med spanjem, s svetlobo, hrano, dihanjem in toploto. Raven energije pa si lahko povečamo tudi s posebnimi metodami, kot so meditacija, telesne vaje (joga), akupresura, akupunktura, masaža in različne pravilne dihalne tehnike. Veliko pa k temu pripomore tudi pravilna prehrana.

Rekli smo torej, da se zaradi posebnih metod čakre spet pospešeno vrtijo. To pomeni, da se vse čakre ponovno vrtijo z enako hitrostjo. Tako se endokrinemu sistemu dovaja življenjska energija, ki se potem razporeja po celem telesu. Pride do masaže energetskih centrov, masirajo pa se tudi žleze z notranjim izločanjem ter naši organi.

Kronske čakre

Kronska čakra se nahaja na vrhu glave. Kadar se ne vrti s primerno hitrostjo, pride do različnih težav, kot so utrujenost, premalo samozavesti, multipla skleroza in epilepsija. Delovanje kronske čakre spodbuja vijolična barva. Da bo ta čakra spet pravilno delovala, se morate znati ustrezno sprostiti. Vzemite si dan ali dva samo zase, izklopite mobilni telefon in računalnik. Pojdite na sprehod, bodite telesno aktivni, privoščite si aromaterapijo in masažo stopal.

Čelne čakre

Čelna čakra se nahaja med obrvmi, povezana pa je z intuicijo, mišljenjem in sanjami. Kadar imamo težave s to čakro, se pojavljajo glavoboli, naše razpoloženje niha, pride tudi do težav z vidom. Čelno čakro spoduja indigo barva. Poleg tega vam poriporočamo, da pijete veliko vode ter si postrežete s sadjem in zelenjavo. Rdečemu mesu se na daleč izognite, privoščite pa si ribe. Ne pozabite na telesno vadbo, ki spodbuja osredotočenost.

Vratne čakre

Vratna čakra se nahaja na območju ušes, vratu in ramen. Kadar se ne vrti pravilno, prihaja do vnetja žrela, astme, nepravilnega delovanja ščitnice, težav z rokami in podobno. Vratno čakro spodbudimo z modro barvo. Poleg tega se morate odpovedati hrani, ki spodbuja nastanek sluzi v telesu. Črtajte torej mleko in mlečne izdelke. Privoščite si napitek iz tople vode, limoninega soka, medu in ingverja, pijte ga vsako jutro. Priporočamo tudi plavanje.

Kaj čakre sploh so?

Srčne čakre

Srčna čakra se nahaja na predelu srca in prsnega koša. Kadar ne deluje pravilno, nam pade odpornost, pojavi pa se utrujenost, prihaja tudi do prehladov. Srčna čakra vibrira na zeleno barvo. Njeno delovanje spodbudite tako, da si privoščite čim več živil, ki izboljšujejo delovanje imunskega sistema. Posezite tudi po vitaminskih pripravkih ter masaži.

Čakre pleksus solaris

Čakra pleksus solaris je sončni pletež. Ta čakra se nahaja na področju trebuha, in sicer nad popkom. Pri blokadi te čakre pride do različnih alergij, utrujenosti, mišičnih bolečin ter sladkorne bolezni. Čakra pleksus solaris vibrira na rumeno barvo. Privoščite si hrano, ki ugodno vpliva na živčevje, izogibajte pa se poživilom. Priporočamo borilne veščine in jogo.

Korenske čakre

Korensko čakro najdemo na predelu medenice. Kadar je blokirana, se pojavijo težave s težo, apatičnostjo, zaprtostjo in podobno. Korensko čakro spodbuja rdeča barva. Da bi še dodatno spodbudili delovanje te čakre, pijte veliko tekočin, telovadite ter si privoščite hrano, ki vsebuje veliko vlaknin. Pomembno je tudi razstrupljanje telesa.

Sakralne čakre

Sakralna čakra se nahaja pod popkom. Kadar ni v ravnovesju, prihaja do napadov panike, okužb sečil, menstrualnih bolečin, želodčnih okužb ter težav s spolnostjo. Sakralna čakra je povezana z oranžno barvo. Njeno delovanje pa lahko spodbudimo z bazično hrano. Priporočamo meditacijo in akupunkturo.

Pripravila: Monika M.

odpravi dioptrijo