• C Novo mesto
  • 18:44
  • Tor, 29.11.2022

Če imate sladkorno bolezen, nikar ne jejte teh sladic

Da lahko uspešno nadzorujete sladkor v krvi in da je le-ta čim bolj uravnan, je pomembno, da poskrbite za ustrezno prehrano. Če imate diabetes, se nujno izogibajte spodnjim sladicam, saj lahko pošteno zmedejo vaše telo. Tudi, če niste sladkorni bolnik, je priporočljivo, da jih uživajte v čim manjših količinah ali se jim popolnoma izognete, saj lahko negativno vplivajo na vaše zdravje in celo povečajo možnosti za nastanek sladkorne bolezni.

Gumijasti bonboni

Jih imate tudi vi radi? Najdete jih praktično v vsaki trgovini, še posebej popularni pa so med otroki. Gumijasti bonboni s sestavljeni pretežno iz sladkorja in ne vsebujejo veliko maščob, vlaknin ali beljakovin. Tako se sladkor iz bonbona zelo hitro absorbira v telo in povzroči sunkovito rast sladkorja v krvi, kar je lahko zelo nevarno za sladkorne bolnike.

Sladoled

Sladoled je bogat vir sladkorja in nezdravih maščob, spet pa mu primanjkuje beljakovin in vlaknin. Če si poleti resnično ne morete pomagati, vsaj poskrbite, da uživate sladoled, ki vsebuje manj sladkorja in več beljakovin. Obstajajo naravni sadni sladoledi, ki si jih lahko zelo enostavno pripravite kar sami doma – pa še točno veste, katere sestavine ste uporabili.

Sladki sokovi

Na videz nedolžna pijača, ampak prava zakladnica sladkorja, ki sunkovito zvišuje sladkor v krvi. Uporabni so samo takrat, ko se spopadate s prenizkim sladkorja v krvi, saj lahko hitro dosežete rast. Sicer vam svetujemo, da za žejo pijete vodo.

Torte

Težko se jim je upreti, sploh pa takrat, ko je kakšna posebna priložnost, na primer rojstni dan, obletnica, praznovanje … V resnici so torte zelo škodljive, saj ne vsebujejo le ogromno belega sladkorja, ampak tudi različne umetne kreme, smetano, sladke prelive in druge dodatke … Nič od naštetega ni idealno za sladkornega bolnika, prav tako pa tudi za povsem zdravo osebo. Če se težko upirate raznim torticam, spet obstaja ogromno domačih receptov, za bolj »zdravo« verzijo torte z manj sladkorja, več sadja.

 

 

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels