• C Novo mesto
  • 12:21
  • Ned, 14.04.2024

Če uživate te kombinacije živil, lahko resno škodujete svojemu zdravju

Tako okusno se slišijo skupaj, v resnici pa so lahko izjemno škodljive. Katere so tiste nevarne kombinacije hrane, ki bi se jim morali izogibati? Presenečeni boste. Veliko od njih uživamo skupaj zaradi navade in dobrega okusa – in to vsak dan! Ko boste prebrali tole, si boste morda premislili.

Limone in sirup proti kašlju

Limone lahko blokirajo encime, ki so potrebni za razgradnjo nekaterih zdravil, med drugim tudi dekstrometorfana, ki zavira kašelj. Če se ne razgradi, se lahko nabere v krvnem obtoku in povzroči različne nevšečnosti. Ko zbolite, se lahko hitro zgodi, da hkrati jemljete sirup proti kašlju in pijete limonin sok ali čaj z limono, da bi se hitreje pozdravili. Zato je priporočljivo, da vmes naredite daljši odmor.

Banane in mleko

Čeprav smo banan in mleka navajeni v raznih smutijih in sladicah, je ta kombinacija zelo težka in v telesu tvori strupe. Povečuje možnosti za pridobitev odvečnih kilogramov in upočasni razmišljanje. Če je možno, oboje raje uživajte ločeno.

Kosmiči in pomarančni sok

Kombinacija žitaric in pomarančni sok preprosto ne gre skupaj, zato bi lahko rekli, da spadajo med nevarne kombinacije hrane. Kisline v pomarančnem soku namreč znižujejo aktivnost encima, ki razgrajuje ogljikove hidrate, zato boste imeli občutek težkega želodca in nelagodja. Morda je prav to razlog, da imate po zajtrku neprijeten občutek v želodcu.

Pica in gazirane pijače

Ne, saj niste edini, ki obožujete to kombinacijo. Pa vendar se ji izognite, če le lahko. Ogljikovi hidrati skupaj z beljakovinami in škrobom v pici porabijo veliko energije za prebavo, sladkor v gaziranih pijačah pa še dodatno upočasnjuje prebavo in druge procese v želodcu. To lahko oteži prebavo in povzroči občutek napihnjenosti ter nelagodja.

Olivno olje in oreščki

Zanimivo, kajne? Oboje v pravih merah velja za zelo zdravo živilo, kombinacija pa ni preveč navdušujoča za vaše telo. Povzroči lahko slabost, saj se beljakovine v oreščkih nikakor ne morejo mešati z maščobami v olivnem olju. Morda ni ravno kombinacija, ki bi jo uživali zelo pogosto, pa vendar se lahko kdaj po naključju zgodi. Marsikdo oreščke dodaja v solato, začinjeno z olivnim oljem.

Testenine s paradižnikovo omako

Najlažje in najhitreje pripravljen obrok, ki je za povrh še odličnega okusa. Pa vendar morate biti pazljivi, da si takšnega obroka ne privoščite prepogosto. Testenine so namreč polne škroba in ogljikovih hidratov, ki jih je težko prebaviti. Kislina v paradižniku pa dodatno ovira prebavo škroba in povzroča napihnjenost. Alternativa so testenine, izdelane iz leče, graha ali čičerike, ki se bolje prebavljajo v kombinaciji s paradižnikovo omako.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels