• C Novo mesto
  • 21:46
  • Čet, 01.06.2023

Glavni opozorilni znaki, da je potrebno izgubiti nekaj odvečnih kilogramov – po mnenju zdravnikov

Telesna teža in telesna postava sta v neki meri odvisni od naših odločitev in navad. Če nismo zadovoljni s številko na tehtnici ali pa z izgledom v ogledalu, se lahko odločimo za neke spremembe, ki nam omogočijo izgubo odvečnih kilogramov. Vendar pa včasih to ni le stvar naše odločitve, ampak je dejansko nujno potrebno, če želimo ohraniti zdravje in dobro počutje v svojem telesu. Sami mnogokrat spregledamo znake, s katerimi nas naše telo opozarja na prekomerno telesno težo, zato vam jih nekaj predstavljamo v tem članku. Pomembno je, da se glede njih posvetujete s svojim zdravnikom.

  • Povišan krvni pritisk

Eden izmed najpogostejših opozorilnih znakov je zagotovo povišan krvni pritisk, ki se pojavi pri ljudeh s prekomerno telesno težo. Povišan krvni pritisk poveča verjetnost za kap, srčne ali ledvične bolezni in drugo. Strokovnjaki pravijo, da je sicer krvni pritisk možno zmanjšati z zdravili, vendar pa je najpomembnejši in najučinkovitejši ukrep sprememba življenjskega sloga na ta način, da izgubimo nekaj kilogramov.

  • Povišan holesterol in krvni sladkor

Še eden izmed razlogov, zakaj je potrebno redno hoditi k zdravniku in na sistematske preglede, se skriva v določanju nivoja holesterola in sladkorja v krvi. Povišane vrednosti holesterola in sladkorja so namreč povezane z razvojem resnih kroničnih bolezni, ki povzročajo škodo na ledvicah, živcih, očeh, ožilju in tako naprej. Če imate torej povišan holesterol ali pa krvni sladkor, je skrajni čas, da pričnete z redno telesno vadbo.

  • Smrčanje

Smrčanje je lahko znak spalne apneje, ki je opredeljena kot motnja dihanja med spanjem in je pogostejša pri ljudeh s prekomerno telesno težo. Med spanjem pride do prekinitev dihanja, zato se zbujamo neprespani in imamo večjo možnost za razvoj kroničnih bolezni, kot je na primer sladkorna bolezen. Če torej ponoči smrčimo, moramo hitro pričeti z izgubljanjem telesne teže.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash