• C Novo mesto
 • 17:58
 • Sre, 12.06.2024

Glivice na nohtih? Odpravite jih kar doma!

Glivice na nohtih: naj bodo na nogah ali rokah, v obeh primerih so skrajno neprijetne. Uradno jim pravimo onihomikoza, nastanejo pa zaradi vlage, ki se ujame v temnih prostorih, kot so npr. čevlji. Takšno okolje je namreč idealno za rast in razvoj glivic na nohtih.

Kako izgledajo glivice na nohtih?

Kako izgledajo glivice na nohtih?

Po navadi se infekcija nohtov prične kazati z belo ali rumeno liso na vrhu nohta. Ko se začne stanje slabšati, lahko zaradi glivic na nohtih le-ti postanejo debelejši in lomljivi, spreminjajo obliko, se temno obarvajo in podobno. Še več – nohti se lahko začnejo ločevati od nohtne posteljice.

Če boste zadevo samo opazovali, boste sebi naredili slabo uslugo. Glivice na nohtih je pač potrebno zdraviti, saj same od sebe nikakor ne bodo izginile. V nadaljevanju razkrivamo najboljše domače recepte za odstranjevanje glivic na nohtih.

 1. Nad glivice na nohtih z eterično oljem čajevca in pomaranče

Eterično olje čajevca je naravno dezinfekcijsko sredstvo, ki se lahko pohvali tako s proti glivičnim kot protibakterijskim delovanjem. Zato ga za zdravljenje glivic na nohtih zelo pogosto uporabljamo. Tudi eterično olje pomaranče se je v boju proti glivicam izkazalo naravnost odlično. Pozor: eterična olja pred uporabo vedno razredčite!

Kaj potrebujete?

 • 1 čajno žličko eteričnega olja čajevca
 • ½  čajne žličke eteričnega olja pomaranče
 • ½ čajne žličke olivnega olja
 • Palčke za čiščenje ušes

Za odpravo glivic na nohtih si lahko pripravite tudi nožno kopel.

Napotki

Takoj, ko na nohtih opazite prisotnost glivic, zmešajte vse zgoraj naštete sestavine. V mešanico pomočite palčko za čiščenje ušes in nato s palčko nanesite mešanico na noht. Nežno pritiskajte, da se tekočina prenese na noht. Nato pustite, da se mešanica posuši.

Za odpravo glivic na nohtih si lahko pripravite tudi nožno kopel. 4 do 5 kapljic eteričnega olja čajevca kanite v posodo z vodo. V takšni kopeli namakajte noge od 15 do 20 minut.

Oba postopka izvajajte redno, vsak dan, in glivic na nohtih se boste zagotovo znebili.

 1. Glivice na nohtih lahko odpravite s sodo bikarbono in kisom

Soda bikarbona sama po sebi ne uničuje glivic. Njena dobra lastnost se skriva v tem, da preprečuje rast in razmnoževanje glivic. Razlog za to se skriva v njeni bazičnosti. Ustvarja bazično okolje, v katerem glivice ne morejo preživeti. Kis pa je šibka kislina, ki ubija nadležne glivice na nohtih, ne da pri tem bistveno spremeni pH okolja.

Kaj potrebujete?

 • 4 do 5 žlic sode bikarbone
 • 1 skodelico vinskega ali jabolčnega kisa
 • Vodo
 • Posodo za namakanje nog
 • Papirnate brisače

Napotki:

Za učinkovit boj proti glivicam na nohtih zmešajte kis s toliko vode, da boste v mešanico lahko namočili noge. Noge namakajte približno 15 minut, nato jih posušite s papirnato brisačo. Nato sveži vodi dodajte sodo bikarbono in noge spet namakajte približno 15 minut. S papirnato brisačo se temeljito posušite. Ta postopek ponovite 2-krat dnevno. Kis bo ubil glivice, medtem ko bo soda bikarbona zavrla njihovo rast in razvoj.

 1. Tudi s pomočjo kokosovega olja lahko odpravite glivice na nohtih

  Eterično olje čajevca je naravno dezinfekcijsko sredstvo, ki se lahko pohvali tako s proti glivičnim kot protibakterijskim delovanjem.

Kokosovo olje je še ena odlična alternativa proti ostrim kemičnim sredstvom, ki jih za odpravo glivic na nohtih ponujajo v lekarni. Kokosovo olje namreč deluje kot naravni fungicid. Celična membrana glivice je nujno potrebna za njen obstoj, zato se številni postopki za odpravo glivic na nohtih osredotočajo prav na celično membrano. Maščobne kisline, ki jih vsebuje kokosovo olje, se vrinejo v lipidno plast celične membrane in s tem povzročijo poškodbe membrane ter seveda uničenje samih glivic.

Kaj potrebujete?

 • Nekaj kokosovega olja

Napotki:

V okužen noht vtrite nekaj kokosovega olja in počakajte, da se posuši. Za odpravo glivic na nohtih bo dovolj, če nanesete le tanko plast. Postopek ponovite 2-krat ali 3-krat na dan.

Poskrbite tudi, da bodo vaše noge vedno čiste in suhe. Redno menjajte nogavice, če se le da, nosite odprte čevlje. In najbolj pomembno: vztrajajte! Za odpravo glivic na nohtih bo potreben določen čas.

Pripravila: Monika M.