• C Novo mesto
  • 23:51
  • Sob, 18.05.2024

Imate težave z vetrovi? Morda so glavni krivec ta živila

Če se tudi vam pogosto dogaja, da se soočate z vetrovi, napenjanjem in napihnjenosti, je prva stvar, ki jo morate narediti, da se poglobite v svojo prehrano. Morda obroki, ki jih uživate, niso dovolj uravnoteženi, morda vam določena hrana škodi, včasih pa je lahko krivo preprosto to, da uživate veliko živil, ki so znana po tem, da povzročajo vetrove. Pa poglejmo.

Semena

Marsikdo ima prebavne težave po uživanju semen, kot so laneno seme ali chia semena, čeprav na splošno te vrste semen veljajo za zelo zdrave in organom prijazne. To se pogosto zgodi, ker vsebujejo veliko vlaknin, ki jih naše telo ni navajeno in jih ne more dovolj hitro prebaviti. Nasvet, kako se izogniti vetrovom po uživanju semen, je, da uživate zmleta semena, ki jih boste lažje prebavili in imeli posledično manj težav.

Leča

Tudi leča je znana po tem, da pogosto povzroča vetrove, sploh če je pojeste veliko. To je zaradi visoke vsebnosti vlaknin in posebne vrste ogljikovih hidratov, ki povzročajo napihnjenost in vetrove.

Brokoli, cvetača

Gre za izjemno zdravi živili, bogati z antioksidanti, vitamini in minerali, vendar lahko v določenih primerih prav tako povzročata vetrove. Zelenjava, ki spada v skupino križnic (brokoli, cvetača, zelje, ohrovt), je na sploh znana po tem, da lahko napenja in povzroča prebavne težave, zato morate biti previdni pri uživanju, če veste, da imate občutljivo črevesje. Največje težave povzroča surova zelenjava, čim bolj jo toplotno obdelate, manj težav vam bo povzročala. Cvetača, brokoli, zelje in ohrovt se na primer odlično obnesejo zmleti v zdravi zelenjavni juhi.

Mleko

Verjetno vas to ne preseneča. Kar 68 % svetovne populacije ima laktozno intoleranco, marsikdo pa bo po uživanju kravjega mleka opažal zgolj napihnjenost, nelagodnost in vetrove. Namesto tega je bolj priporočljivo uživati kozje ali pa rastlinsko mleko (sojino, ovseno, riževo, mandljevo), ki so znana po tem, da povzročajo manj težav.

Sir

Tudi sir lahko povzroča vetrove; po eni strani zaradi vsebnosti laktoze, po drugi strani pa tudi zaradi močne kombinacije maščob, soli in drugih dodatkov, ki lahko negativno vplivajo na prebavni sistem ter povročajo motnje.

Žvečilni gumi

Raziskave so pokazale, da tudi žvečenje žvečilni gumija lahko povzroča vetrove, saj medtem pogoltnemo veliko zraka. Včasih pa so krivi tudi sladkorji in ojačevalci okusov, ki jih najdemo v veliko vrstah žvečilnih gumijev in so znani po povzročanju prebavnih težav.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels