• C Novo mesto
  • 21:42
  • Čet, 01.06.2023

Kaj se zgodi, če vsak dan prehodite deset tisoč korakov?

Deset tisoč korakov na dan je postal priljubljen fitnes cilj po vsem svetu. To ni nič presenetljivega, saj so raziskave pokazale, da je več hoje dnevno povezano z boljšo fizično pripravljenostjo in zdravjem. Če si zastavite nek cilj, pa naj bo to deset ali pa za začetek sedem tisoč korakov dnevno, se boste s tem motivirali in hkrati izboljšali svojo kondicijo. Če niste prepričani, ali je res potrebno toliko hoje dnevno, vam bomo danes predstavili samo nekaj prednosti, ki jih lahko pridobite z vsakodnevno aktivno hojo. Seveda imejte v mislih, da morate število korakov prilagoditi svoji fizični zmogljivosti in morebitnim poškodbam ali oviram. Če niste prepričani, koliko hoje je za vas priporočljivo, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Bolj zdravo srce

Redna fizična aktivnost skrbi za zdravo srce in znižuje tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni. Že s samo hojo lahko ogromno pripomorete k temu.

Okrepljena pljuča

Redna hoja pomaga tudi krepiti vaša pljuča in mišice, ki jih obdajajo. Če je možno, se odpravite na sprehod v naravo, kjer boste poleg fizične aktivnosti ujeli tudi nekaj svežega zraka.

Izboljšana koncentracija

Fizična aktivnost pomaga sproščati endorfine, kar istočasno spodbuja tudi pretok krvi do možganov, to pa vodi v izboljšano kognitivno funkcijo. Izboljša se lahko torej vaša koncentracija, sposobnost razmišljanja in spomin. Ne le, da se boste počutili manj anksiozno in manj stresno, izboljšala se bo tudi vaša kreativnost in produktivnost, kar se vam bo zagotovo obrestovalo v službi in vsakdanjem življenju.

Okrepljene kosti in mišice

Hoja izzove vaše sklepe in kosti ter nanje polaga večje napore, kar izboljša njihovo trdnost in zniža možnost za nastanek osteoporoze. Hoja in tek sta odličen način, kako začeti. Poleg tega se istočasno krepijo tudi vaše mišice, ki jih nujno potrebujete za normalno funkcioniranje. S krepljenjem mišic lahko odpravite marsikatere bolečine, ki izvirajo iz oslabelih mišic in nepravilne drže.

Stabiliziran krvni sladkor

Ko ste fizično aktivni, vaše mišice porabijo več glukoze v krvi, kar znižuje krvni sladkor tudi do 24 ur kasneje. Hoja prav tako pomaga inzulinu, da deluje bolj učinkovito. Z redno aktivnostjo lahko uravnavate tudi visok krvni pritisk.

Izboljšana gibljivost

Gibljivost je pomembna za pravilno držo telesa, poleg tega pa znižuje tveganja za poškodbe in bolečine. Že hoja vam lahko pomaga izboljšati gibljivost, če pa poleg tega naredite še nekaj vaj za gibljivost, boste na dolgi rok resnično uspeli.

Povečana energija

Potrebujete več energije? Včasih je za to potrebna samo fizična aktivnost, ki vas bo prebudila in napolnila s svežo energijo.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: pexels