• C Novo mesto
  • 13:52
  • Pet, 19.04.2024

Kako (p)ostati aktivni tudi med zimskimi meseci?

Sprememba vremena oziroma letnega časa je lahko zelo moteča za ljudi, ki imajo ustvarjeno športno rutino izven notranjih prostorov. Ob slabem vremenu je lahko včasih celo nemogoče biti zunaj ali pa nam zaradi hladnih temperatur in padavin motivacija močno upade in hitro s telovadbo prenehamo. Poglejmo, kaj nam lahko pomaga pri ohranjanju telesne aktivnosti tudi med slabšim vremenom in med zimskimi meseci.

  1. Najdite skupinsko vadbo ali telovadite s prijatelji.

Najlažje je spustiti vadbo, če zanjo niste z nikomer dogovorjeni. Za skupinske vadbe je namreč prisoten pozitiven družbeni pritisk, da se jih udeležimo. Enako velja za telovadbo s prijatelji, saj prijateljev nočete zadnji trenutek razočarati z odpovedjo druženja  in vadbe. Tudi če izvajate vadbo od doma, razmislite o vključitvi v spletne skupine, kjer se vadba izvaja v živo.

  1. Prilagodite temperaturo v stanovanju.

Če imate čas za vadbo le zjutraj, poskrbite, da bo v stanovanju že zjutraj prijetna temperatura. Premrzlo okolje vas namreč močno odvrne od športnih oblačil in telesne vadbe.

  1. Naj bo vaš cilj le to, da pridete do telovadnice.

Osredotočite se na to, da se preoblečete v športna oblačila in pojavite v telovadnici ali v dnevni sobi na športni podlogi. Če vam uspe to, vam bo uspela tudi telovadba, čeprav se vam zdi, da zanjo res niste motivirani.

  1. Izkoristite čas za malico za telesno vadbo.

Še posebej v zimskih mesecih je veliko ljudi jeznih, ker se po temi odpravijo v službo in po temi pridejo iz službe in tako ne morejo telovaditi zunaj, ker je pretemno. Če delate od doma, lahko čas za malico izkoristite za hiter trening zunaj. Prednost tega je, da lahko sredi dneva in najlepšega vremena dan dejansko izkoristite.

  1. Osredotočite se na prednosti za duševno zdravje.

Mnogi telovadijo zato, ker bi radi izgubili odvečne kilograme, mnogi pa zato, da ohranjajo dobro duševno zdravje, saj telesna aktivnost spodbuja izločanje hormonov sreče, kar je pozimi še posebej pomembno.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash