• C Novo mesto
  • 15:55
  • Čet, 22.02.2024

Kako preprečiti prekomerno znojenje?

Prekomerno potenje je nekaj, česar bi se radi znebili prav vsi. Res je, da se potijo prav vsi ljudje, saj gre za povsem naravno funkcijo našega telesa. Medtem, ko je samo potenje koristno za naše telo in zdravje, pa je prekomerna količina pota tista, ki je ne bi radi doživeli. Kako lahko preprečimo prekomerno potenje in katere pripomočke lahko pri tem uporabimo?

Vsak človek se znoji, je to lahko kaj čudnega?

Vsaka oseba se poti, razlikujemo se le v količini izločenega pota. Potenje je proces s katerim naše telo izloča določene snovi, med katerimi so seveda tudi škodljive. V svoji osnovi potenje ni slaba stvar oziroma je bolje rečeno kar zdravilna ali koristna. Pri mnogih ljudeh se težava pojavi, ko stopi znoj v stik z bakterijami na površini kože. Takrat lahko pride do neprijetnega telesnega vonja, ki ga povzroči nič koliko dejavnikov. Kot prvi pripomoček bi večina ljudi navedla pravilno higieno telesa, kar brez dvoma pomaga. Kaj pa, ko se naše telo znoji prekomerno?

Ste vedeli, da je pot sestavljen iz 99 odstotkov vode in iz enega odstotka soli?

Prekomerno potenje od A do Ž

Ljudje se potimo ves čas, včasih bolj in včasih manj opazno. Telo se s tem tudi hladi med vročino in pri fizični aktivnosti. Poznamo pa tudi potenje v stresnih situacijah, ki mu pogosto rečemo kar čustveno potenje. Takrat so poleg ekrinih žlez znojnic aktivne še apokrine žleze znojnice. Kaj pa, ko se močno potimo tudi, ko smo psihično v redu, temperatura je prijetna in smo pri miru? V takem primeru govorimo o prekomernem potenju oziroma hiperhidrozi.

Za glavni vzrok prekomernega potenja velja povečana aktivnost ekrinih žlez znojnic. Poznamo dva tipa hiperhidroze – primarnega (fokalni) in sekundarnega:

  • Primarna hiperhidroza je pogosto dedna, prvič pa se njeni simptomi pojavijo že v puberteti. Gre za stanje, ko del možganov, ki uravnava potenje, pošlje ekrinim žlezam znojnicam signal za potenje, čeprav ni za to nobenega razloga. In vi se začnete potiti.
  • Vzroki za sekundarno hiperhidrozo so lahko različni. Povzročajo jo različna stanja in faktorji tekom celega življenja: nosečnost, menopavza, bolezni srca in drugo, debelost, uživanje snovi ali tablet, ki povzročajo odvisnost.

Kako preprečiti prekomerno potenje?

Zaradi prekomernega potenja lahko hitro nastrada naša samozavest in s tem tudi kakovost našega življenja. Žal je temu tako zaradi takšnih in drugačnih razlogov. Kako bi se torej lotili preprečevanja prekomernega znojenja?

Omejili bi vnos začinjene hrane, kave in alkoholnih pijač v naše telo. Obenem bi morali piti zadostno količino tekočine, najboljše kar vode (vsekakor pa govorimo o nesladkanih tekočinah). Nosili bi oblačila iz naravnih materialov, kot sta bombaž ali lan – v zadnjem času tudi mikromodal. Skrbeli bi za osebno higieno, ki naj bo na visokem in predvsem rednem nivoju. Naslednja koraka sta včasih najtežja, saj zahtevata največjo spremembo vsakodnevnega življenjskega ritma. Izogibanje vročini in fizičnim aktivnostim ter zmanjšanje ravni stresa v našem življenju.

Naravni deodoranti proti prekomernemu potenju

Ne glede na zgoraj navedene ukrepe, lahko izberemo tudi drugo pot. To so naravni deodoranti in antiperspiranti, ki jih uporabimo v bitki proti prekomernemu potenju. Če začnemo z antiperspiranti, so ti priimerna rešitev, ko želimo omejiti nastanek potu. Vsebujejo učinkovite snovi, ki delujejo na apokrine in ekrine žleze znojnice ter tako delno blokirajo njihovo dejavnost – omejujejo potenje. Marsikateri antiperspirant deluje tudi več dni, kar pomeni, da je »blokada« uspešna več kot 24 ur. Naravni deodoranti pa za razliko od prej omenjenih antiperspirantov ne blokirajo potenja in delovanja žlez znojnic. Naravni deodoranti omejujejo reakcijo potu z bakterijami na koži, najpogosteje seveda pod pazduho. Tako preprečujejo nastanek neprijetnega vonja, ki je za mnoge najhujša posledica prekomernega potenja.

Pomembno je, da izberemo naravne deodorante brez aluminija, parabenov, konzervansov in sintetičnih dišav. Da ne bi škodovali svoji koži, izberemo naravno delovanje deodorantov, ki s pomočjo naravnih antibakterijskih in antiperspirantnih sestavin preprečujejo prekomerno potenje in neprijeten vonj. Primerni morajo biti za občutljivo in alergično kožo ter zadostiti željam uporabnikov. Nad prekomerno potenje z naravnimi deodoranti Notino. Na voljo so naravni, organski in bio dezodoranti v obliki pršila, roll-ona ali kreme. Izberite kaj iz ponudbe naravnih antiperspirantov blagovnih znamk Dr. Hauschka, Babaria, Melvita, Soaphoria, Weleda in vrste drugih.