• C Novo mesto
  • 15:03
  • Čet, 21.09.2023

Kako se znebiti trde kože na stopalih?

Trda in suha koža se najpogosteje pojavi na stopalih, še posebej na petah. V resnici gre za naravni obrambni mehanizem telesa, ki nam nudi zaščito in varnost, a vendar nam občutek trde kože ponavadi ni najbolj všeč. Lahko je zelo neprijetno, lahko občutimo celo bolečine in zagotovo se strinjamo, da vizualno ni preveč privlačno. Kako se torej znebiti trde kože na stopalih in poskrbeti, da bo koža spet mehka ter gladka? Ponavadi zaradi takšne težave ni treba iskati zdravniške pomoči, v vsakem primeru najprej poskusite s spodnjimi domačimi triki.

Skrbite za vsakodnevno »lepotno« rutino

Privoščite si vsakodnevno kopel, če pa tega ne utegnete oziroma nimate možnosti, poskrbite, da vsakodnevno namakate stopala v topli vodi vsaj 10 minut. Pri tem lahko uporabite posebno krtačko ali kamen za strganje trde in odmrle kože, ki se v topli vodi zmehča in se tako lažje loči od stopal. Vendar previdno, da pri tem niste pregrobi in se poškodujete. Če premočno drgnete, lahko namreč pride tudi do krvavitve, to pa poveča možnosti za razvoj okužbe.

Ko se noge dobro namočili, jih temeljito obrišite z mehko brisačo, potem pa uporabite vlažilno kremo ali gel, ki je namenjen vlaženju stopal. Počakajte, da se dobro vpije in se šele nato začnite ponovno premikati.

Pazite, da v tem času ne obremenjujete preveč stopal

Trda koža na stopalih pogosto nastane zaradi neprimerne obutve ali pretirane obremenitve stopal. Ko ste v času odpravljanja trde kože, torej poskrbite, da ne pretiravate z obremenitvami, obutev pa naj bo čim bolj mehka in udobna.

Uporabite naravne domače pripravke

Veliko ljudi si pri težavah s trdo kožo pomaga tudi z raznimi doma pripravljenimi mazili. Če imate poleti dostop do svežih fig, je njihov sok oziroma mleko odlično mazilo, ki mehča kožo. Enako velja tudi za čebelji vosek, kokosovo ali olivno olje, jabolčni kis (laho nekaj kapljic nakapljate celo v vodo, kjer namakate noge), česnova pasta ali na drobno narezan česen. Česen, jabolčni kis in kokosovo olje imajo poleg tega, da mehčajo kožo, tudi protibakterijske in protivirusne lastnosti. Je pa res, da je lahko vonj po nanašanju kisa ali česna precej neprijeten.

Kako preprečiti trdo kožo na stopalih?

Tej težavi se lahko tudi pravočasno izognete, če upoštevate spodnje nasvete:

  • Nosite mehke in ne preveč tesne nogavice
  • Izogibajte se nošenju visokih pet in tesnih čevljev, raje nosite udobne in mehke čevlje z debelejšo platformo
  • Stopala redno negujte s kremo za stopala
  • Izogibajte se bosi hoji na trdih podlagah

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels