• C Novo mesto
  • 05:46
  • Ned, 03.03.2024

Lovorjev sirup – zdravilo za boj proti kašlju, ki ga lahko pripravimo tudi doma

Začetek novega leta je s seboj prinesel tudi nov val prehladov, gripe in drugih vrst obolenj, ki jih v večini primerov spremlja prav nadležen kašelj. Rešitev za pogosto težavo, s katero se srečujejo tako odrasli kot otroci, se skriva prav v naših domovih – rečemo ji lovorjev sirup.

Osnova za pripravo takšnega sirupa so seveda lovorovi listi, ki prav gotovo ne manjkajo v nobeni kuhinji, saj velja lovor za odlično začimbo, ki je nepogrešljiva pri pripravi domačih jedi. Jedem ne dajejo zgolj odličnega okusa in arome, ampak so hkrati bogat vir vitaminov A in C, prav tako pa vsebujejo veliko železa, kalcija, kalija in magnezija.

Lovorjev sirup je enostaven za pripravo, ki se je lahko lotimo tudi v domači kuhinji. Več o pripravi domačega lovorovega sirupa v nadaljevanju, še prej pa nekaj besed o lovoru samem. Redno vključevanje te rastline v našo kulinariko bo pozitivno in hranilno vplivalo na naše telo in splošno počutje.

Osnova za pripravo sirupa so seveda lovorovi listi.

Osnova za pripravo sirupa so seveda lovorovi listi.

Zakaj je lovor tako zdravilen in nepogrešljiv?

Lovor (Laurus nobilis) je ena tistih rastlin, ki z vsemi svojimi listi kar vpije po Sredozemlju. Vendar pa je ta začimba, ki se pogosto uporablja pri kuhanju in ima hkrati tudi vrsto drugih kvalitet, doma v Južni Aziji. Lovorjev list tehnično ni začimba, ampak zelišče.

Zaradi njegove vsebnosti se v kulinariki najpogosteje uporablja pri kuhanju raznih enolončnic in marinad. Dodaja se ga tudi v vodo za kuhanje stročnic, medtem ko se njegove popečene jagode uporabljajo za aromatiziranje pečenega mesa.

Lovor prinaša divjo aromo. Dobro ga je uporabiti v marinadi tako, da česen, papriko, sol, črni poper, par lovorovih listov in rožmarin zmeljemo v možnarju ter postopoma dodajamo predhodno reducirano belo vino, da skupaj z malo olja nastane pasta. Pri takem uživanju je njegova aroma bolj grenka, s pridihom zemlje, a je še vedno odlična.

Ta izvrstna rastlina pa ima tudi zdravilno vrednost. Dober je za prebavni sistem, saj spodbuja apetit, prebavne izločke in črevesno gibanje, olajša in pospeši prebavo, izboljšuje in preprečuje zgago ter črevesne krče. Prav tako je dober za dihala, saj spodbuja izločanje prekomerne sluzi iz dihalnih poti in deluje baktericidno, zaradi česar je zelo uporaben in koristen pri bronhitisu.

Pozitivno vpliva tudi na krvožilni sistem, ker vsebuje nenasičene maščobne kisline, ki pomagajo zmanjšati tveganje za srčno-žilne bolezni. Je tudi blag diuretik, prav tako pa je koristen pri reproduktivnem sistemu, saj pomaga pri uravnavanju menstruacije.

Poleg tega vsebuje antioksidante in antibakterijske snovi, bogat je z vitamini skupine B ter minerali, kot so cink (ki olajša asimilacijo in shranjevanje insulina), magnezij (uravnava delovanje mišic in živčnega sistema, ravni krvni sladkor in krvni tlak), železo (potreben za tvorbo krvnih beljakovin, hemoglobina in mioglobina) in kalcij (pomemben za močne kosti in zobe ter za izločanje hormonov in encimov).

Lovor vsebuje antioksidante in antibakterijske snovi, bogat je z vitamini skupine B ter minerali.

Tako enostaven je recept za domači lovorjev sirup

Lovorjev sirup ni samo učinkovit v boju proti kašlju, ampak je tudi dobrega in sladkastega okusa, zaradi česar ga radi uživajo tudi otroci. Zaradi dobrega okusa ga lahko uživamo tudi iz samega užitka v trenutku, ko nam zdravje morda sploh ne nagaja, zato je zmeraj koristno, če ga imamo v vsakem trenutku na zalogi.

Uživanje tega sirupa bo poživilo naš organizem, ki se v času prehlada in slabega počutja normalno bori s precejšnjim pomanjkanjem energije. Postopek priprave lovorovega sirupa je resnično kratkotrajen in enostaven, tako da se ga lahko loti prav vsak.

Pri pripravi sirupa so velikokrat prisotni tudi otroci, ki s svojim doprinosom ponosno prispevajo pri pripravi sirupa. Kasneje, ko se jih loti kašelj, jih tako starši lažje prepričajo v uživanje sirupa, saj so ga sami pripravili oz. so prispevali svoj delež k temu, da je sirup zmeraj v domači kuhinji.

Za sirup potrebujemo naslednje sestavine:

  • 6 do 8 lepih lovorovih listov
  • 6 žlic rjavega sladkorja (lahko uporabimo tudi belega)
  • 2,5 do 3 dcl vode
  • 1 limono (po možnosti bio)
  • med

Lovorove liste najprej dobro speremo pod tekočo vodo. Uporabimo zmeraj lepe in sveže liste, saj bodo takšni najbolj zdravilni. Vodo zavremo in vanjo položimo lovorove liste. Ti med kuhanjem spustijo barvo, zaradi česar je tudi pomembno, da so listi lepi in nepoškodovani. Pustimo, da vode zavre, potem pa ogenj zmanjšamo in pustimo približno 10 do 15 minut.

Liste nato odstranimo in pustimo, da se tekočina ohladi do mlačnega. Potem tekočini dodamo sladkor in sok ene limone. Po občutku dodamo tudi malo cvetličnega medu, da sirup narahlo sladkamo. Tako po še boljši za uživanje. Pripravljeno zmes pustimo počivati 30 minut in sirup je pripravljen, da ga shranimo v hladilnik ali hladen prostor. Po potrebi ga nato po žličkah uživamo ob morebitnem dražečem kašlju.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels