• C Novo mesto
  • 01:21
  • Pet, 31.03.2023

Najbolj neverjetna odkritja lanskega leta o prehrani

Do sedaj smo zakorakali že globoko v leto 2023, vendar pa to še ne pomeni, da smo nehali obujati spomine na leto 2022. Morda to pomeni, da pišemo dnevnik, da brskamo po lanskih fotografijah, pišemo cilje za naslednje leto in podobno. Lahko pa to pomeni, da se prebijate skozi seznam lanskih odkritij na področju prehrane in metabolizma, ki se zdijo še kako neverjetna. Preverite, če katero od teh dejstev že poznate ali kako vplivajo na vaše vsakodnevno prehranjevanje.

Beta-karoten je bil povezan s povečanim tveganjem za razvoj srčnih bolezni.

Beta-karoten ali svetel oranžen pigment, ki ga najdemo na primer v korenčku, se v telesu pretvori v vitamin A, ki je pomemben za dober vid, močan imunski sistem in za zdravje kože. Vendar pa so zadnje raziskave pokazale tudi novo šokantno odkritje glede tega vitamina. Odkrili so namreč, da so prehranski nadomestki, ki so sestavljeni iz beta-karotena, povezani z večjim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni.

Omega-3 nadomestki so bili povezani s kar 49% manjšim tveganjem za razvoj Alzheimerjeve bolezni.

Omega-3 maščobne kisline so znane po tem, da izboljšajo kognitivno zdravje, še posebej pa zmanjšajo tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni ali demence. Z omega-3 so bogate predvsem ribe, pa tudi oreščki in semena, lahko pa jih uživamo v obliki prehranjevalnih dopolnil. In čeprav veliko ljudi ve, da so omega-3 maščobne kisline koristne za naše zdravje, se pa redkokdo zaveda, kako zelo velik vpliv dejansko imajo. V lanskem letu so dokazali kar 49% manjšo verjetnost za razvoj Alzheimerjeve bolezni, za kar so odgovorne omega-3 maščobne kisline.

Beljakovine v rastlinskih mesnih izdelkih so zelo nizke kvalitete

Tisti, ki uživate le rastlinsko hrano, boste morda šokirani nad dejstvom, da so rastlinski mesni nadomestki eden izmed najslabših virov beljakovin, ki so na voljo. Raziskovalci so primerjali navadno piščančje meso z zrezkom, ki je narejen iz soje in ugotovili so, da čeprav sojin zrezek vsebuje 24 % beljakovin, človeško telo le-te bistveno slabše absorbira kot beljakovine iz piščanca. Pomembno je torej, da zaužijete večje količine rastlinske hrane, da zadovoljite potrebe po beljakovinah.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash