• C Novo mesto
  • 16:47
  • Pon, 25.09.2023

Najboljši načini, kako v telo vnesti dovolj vitamina C

Ko govorimo o krepitvi imunskega sistema, je ena od stvari, na katero takoj pomislimo, vitamin C. Če ga vsakodnevno v telo vnesete dovolj, se s tem zavarujete pred škodo bakterij in virusov, pospešite celjenje ran, olajšate absorpcijo železa in na splošno izboljšate funkcije vseh organov. Ker naše telo ne proizvaja vitamina C ali pa ga shranjuje na zalogo, je zelo pomembno, da je ta vitamin vaša prioriteta. Kako ga zaužiti dovolj s hrano?

Granatno jabolko

Ste vedeli, da granatno jabolko spada med superživila? Med drugim ravno zato, ker vsebuje tako velike količine vitamina C, poleg tega pa je tudi vir vlaknin, beljakovin, vitamina K in kalija. Če granatnega jabolka še ne uživate, ga začnite čimprej. Lahko je samo priloga k siru in pršutu, dodatek k solati, ovseni kaši ali jogurtu, lahko z njim okrasite svojo najljubšo pijačo ali pa smuti.

Goji jagode

Goji jagode se ponavadi prodajajo posušene ali liofilizirane, a kljub temu vsebujejo zelo veliko vitamina C in železa. Odlične so za dvig energije in so vir posebnega antioksidanta, ki se je izkazal v veliko pomoč pri razstrupljanju od sevanja ali dolgotrajne izpostavljenosti dimu. Raziskave so pokazale, da goji jagode izboljšujejo simptome artritisa, ščitijo oči in znižujejo tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni.

Mandarine

Ko pride hladnejša polovica leta, je tukaj sezona mandarin. Ta vrsta sadja prav tako vsebuje veliko vitamina C in celo znižuje tveganje za razvoj raka na jetrih. Odlično se obnesejo v solatah, marinadah, sladicah in seveda tudi kot samostojna jed.

Ohrovt, brokoli, špinača

Zelenolistnata zelenjava zagotovo spada na seznam najbolj zdravih živil z visoko vsebnostjo vitamina C, ki krepijo imunski sistem. Ohrovt, brokoli in špinača so prava zakladnica vitaminov in mineralov. Pokuhajte ali popecite jih v kombinaciji z drugimi živili, špinačo pa lahko uživate tudi surovo, še posebej okusna je mlada špinača. Zamešajte jo v solato ali pa jo uživajte kot prilogo k lososu.

Lubenica

Če si pozimi privoščite mandarine, je poleti na vrsti lubenica – bogat vir vitamina C in A. Z rednim uživanjem lubenice lahko okrepite imunski sistem, izboljšate kožne težave in celo izgubite odvečne kilograme, saj največji del lubenice predstavlja prav voda. Poleg tega je zelo osvežilna in se še posebej prileže v vročih poletnih dneh.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels