• C Novo mesto
  • 20:44
  • Čet, 30.03.2023

Največje napake, ki jih delate, ko ste bolni

Vsak se slej ko prej sreča s prehladom ali kakšno okužbo. Medtem, ko nekateri pretiravajo in obležijo že zaradi rahlega praskanja v grlu, pa se drugi med boleznijo preveč naprezajo in pretiravajo z fizično aktivnostjo. Katere so še druge najpogostejše napake, ki jih medtem, ko smo bolni, pogosto počnemo skoraj vsi? Zagotovo ste se z njimi srečali tudi vi, pa ste celo mislili, da ugodno vplivajo na vaš potek bolezni.

Pretiravanje s fizično aktivnostjo

Bolezen, četudi zgolj prehlad, še posebej prizadene tiste zelo aktivne ljudi in športnike, ki težko vzdržijo več časa na miru. Ker nam strokovnjaki leta in leta govorijo, kako pomembna je fizična aktivnost, marsikdo misli, da z gibanjem ne sme prenehati niti med boleznijo, saj lahko z dolgotrajnim mirovanjem izgubimo fizično pripravljenost in kondicijo, v resnici pa je lahko to huda napaka, ki lahko samo še dodatno podaljša in zakomplicira okrevanje. Seveda je odvisno od tega, kako bolni ste, ampak v času bolezni je potreben počitek in mirovanje. Če se počutite zmožni, si vedno lahko privoščite kratek sprehod, kakšne raztezne vaje ali kaj podobnega, ampak nikar ne pretiravajte. Poslušajte svoje telo.

Pretiravanje s fizično aktivnostjo lahko samo še dodatno podaljša okrevanje.

Prepričevanje, da v resnici niste bolni 

Druga napaka, ki si jo rado privošči veliko ljudi, je zanikanje. Ah, saj je samo zamašen nos, bo že minilo. Delate se, kot da niste bolni, normalno hodite v službo in po opravkih. To vaše telo še dodatno izčrpa in poslabša bolezen – slej ko prej boste obležali. Poleg tega je takšno obnašanje neodgovorno do drugih, s katerimi se srečujete v vsakdanu, saj jih lahko okužite.

Nezadosten spanec in nezdrava prehrana

Ko ste bolni, morate kvalitetno spati, le tako se lahko vaše telo regenerira. Ne uživajte alkohola ali kofeina, ne jejte pozno zvečer, ne glejte filmov pozno v noč, ampak se poskusite umiriti in čimprej zaspati. Druga napaka je nezdrava prehrana, ki upočasnjuje okrevanje. Uživajte čim več sadja in zelenjave ter drugih koristnih hranilnih živil. Potrebujete vitamine, ne nezdravih maščob in sladkorja. Poskrbite, da uživate čim več tekočine. Pijte veliko vode in čaja, ki ga lahko posladkate z medom, ki ima prav tako veliko zdravilnih učinkov. Privoščite si lahko tudi kakšno toplo juho.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels