• C Novo mesto
  • 01:32
  • Tor, 21.05.2024

Napitki, ki najbolj zmanjšujejo vnetje v telesu – strokovnjaki razlagajo

Tako kot visok krvni tlak je kronično vnetje v telesu tiha težava z nekaj simptomi, ki jih je enostavno prepoznati. To so na primer povečanje telesne mase, utrujenost, bolečine v sklepih, težave s kožo in prebavne težave. Čeprav lahko številne težave povzročijo te simptome, je zelo pogosto krivo prav kronično vnetje v telesu, ki je posledica našega lastnega imunskega odziva na dogajanje v telesu.

Čeprav nam kratkotrajni vnetni imunski odziv pomaga ubraniti napad, ni dobro, če vnetje traja dlje časa. Kronično vnetje, ki ga pogosto sprožijo slabe izbire življenjskega sloga, sčasoma škoduje našim celicam. Ker je kronično vnetje tako tesno povezano s snovmi, ki jih vnašamo v naše telo, kot so tobačni dim, kemikalije, rdeče meso, alkohol, sladka in visoko predelana hrana, je sprememba življenjskih navad učinkovit način za lajšanje vnetja. Eden najlažjih načinov za to je, da začnete z izbiro najboljših pijač za vnetje, zlasti tistih, ki lahko delujejo protivnetno.

Da bi izvedeli več o najboljših pijačah proti vnetju, smo se pogovarjali s strokovnjaki dietetiki, da bi izvedeli več o povezavi med hrano, pijačo in vnetnim odzivom. Če je tudi vi trpite za kroničnim vnetjem, berite naprej – če želite izvedeti, katere pijače ga lahko učinkovito zmanjšajo.

Voda z limono

Če iščete osvežilno pijačo, ki je bolj okusna kot voda in lahko pomaga pri vnetju, poskusite vsak dan redno spiti kozarec vode z limono.

Zaradi visoke vsebnosti vitamina C v limonah je limonina voda močan antioksidant in protivnetna pijača, pravijo strokovnjaki. Ti antioksidanti zmanjšujejo oksidativni stres, ki je glavni dejavnik vnetja. V mnogih študijah je vitamin C znižal krvni tlak pri udeležencih s hipertenzijo ali sladkorno boleznijo, tako da je znižal glukozo v krvi na tešče, pa tudi vnetne markerje, kot so C-reaktivni proteini in interlevkin.

Sok zelene

Nekateri morda podcenjujejo moč soka zelene in ga opisujejo zgolj kot modno muho dobrega počutja. Vendar pa je lahko sok zelene ena najboljših pijač proti vnetju. Sok zelene ima vlaknine, ki lahko pomagajo izboljšati prebavo in zmanjšajo tveganje za zaprtje. Nekatere študije so pokazale, da ima lahko sok zelene protivnetne lastnosti, kar bi lahko pomagalo zmanjšati tveganje za kronične bolezni, kot so bolezni srca in sladkorna bolezen.

Kava

Obstaja dobra novica za tiste, ki se vsako jutro radi zbudite s skodelico (ali dvema) kave: ugotovljeno je bilo, da ima kava protivnetne lastnosti in je zato lahko odlična pijača za vnetje. Kava vsebuje sestavine, ki ji dajejo nekatere protirakave, antioksidativne, antifibrotične in protivnetne lastnosti.

Pitje črne kave bo vaša najboljša izbira, saj so raziskave pokazale, da lahko prehrana z več sladkorja prispeva k vnetju. Če niste ljubitelj črne kave, le poskusite omejiti vnos dodanega sladkorja in super sladkih smetan za kavo.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash