• C Novo mesto
  • 15:29
  • Čet, 22.02.2024

Ne boste verjeli, kakšni so lahko znaki slabega krvnega obtoka

Strokovnjaki pravijo, da slab krvni pretok dolgo časa ne povzroča nobenih simptomov, ker se naše telo na slabši pretok po navadi lahko relativno hitro in dobro prilagodi. Vendar pa sčasoma lahko pride do pojava težav, kot so na primer bolečina v nogah ob hoji, ki se tipično pojavi v mečih. Ob še bolj prizadetem krvnem obtoku lahko imamo celo bolečino v prstih na nogah in stopalih, ki nam preprečuje kvaliteten spanec, hkrati pa se nam lahko na mestih blokiranega pretoka pojavijo hude razjede na koži, ki se zelo počasi (ali pa sploh ne) celijo. Poglejmo si nekatere znake in simptome, ki jih povzroča slabši krvni pretok.

Svetleča koža ali izguba las

Strokovnjaki pravijo, da je ta znak zelo  nespecifičen, vendar pa lahko nakazuje na težave s srčno-žilnim sistemom. Osebni zdravnik bo težave zaznal s poslušanjem srčnega utripa, ultrazvočno preiskavo ali Dopplerjevim testom.

Bolečina v mečih ob hoji

Strokovnjaki pojasnjujejo, da do tega simptoma pride zato, ker mišice ob slabšem krvnem pretoku in povečani porabi hranil zaradi gibanja ostanejo brez hranil in kisika, ki bi vzdrževali mišično aktivnost oziroma naše gibanje. Če imate takšne težave, se morate nujno posvetovati s svojim zdravnikom, ki vas lahko napoti do žilnega kirurga na dodatne preiskave. V strokovnem jeziku se temu pojavu reče »klavdikacija« in se jo lahko odpravi že s spremembo življenjskega sloga.

Ishemična bolečina v mirovanju

Ta znak je resnejši od klavdikacije, saj se za razliko od le-te pojavi že v mirovanju. To pomeni, da nekatera tkiva niti v mirovanju več ne prejmejo dovolj hranil za svoje delovanje. Pogosto se pojavi pri ljudeh, ki veliko časa preživijo v postelji, npr. zaradi poškodbe ali bolezni.

Rane, ki se ne zacelijo

Rane, ki se ne zacelijo ali razjede, ki se lahko še dodatno vnamejo zaradi zunanje okužbe, so pomemben znak ekstremne motnje v pretoku krvi, ki lahko celo zahtevajo nujno obravnavo pri specialistu.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash